Waterbox project op Nederlands Congres Volksgezondheid 2018

Kinderen die op jonge leeftijd ongezonde eet- en drinkgewoonten creëren hebben een grotere kans op overgewicht. Ouders hebben een belangrijke rol om dit te voorkomen. Maar hoe stimuleer je ouders nu gezonde keuzes te maken voor hun kinderen? Dat ouders bijvoorbeeld na babymelk overstappen op water drinken in plaats van ongezondere varianten zoals sapjes of frisdrank? Anita van Essen presenteerde op 10 april hoe het PubLab dit onderzoekt in het project ‘Waterbox’.

In opdracht van de JOGG gemeenten Breda, Oss en ’s Hertogenbosch werkt PubLab aan dit Waterbox project om ouders met een lage sociaal economische status (SES) te helpen water te gaan geven. Een waardevol product uit dit onderzoek is de ‘Waterbox’, een cadeaubox voor laagopgeleide ouders van jonge kinderen (tussen 6-12 maanden). Voor de ontwikkeling van de Waterbox is samengewerkt met ontwerpbureau Ideate. In de box zitten verschillende middelen waaronder een beker, slabbetje, waterwijzer & boekje dat ouders helpt om water drinken als bijvoeding te stimuleren. De Waterbox is zo ontworpen dat consultatiebureaus deze kunnen bespreken met ouders in een 6 of 8 maanden consult, zodat deze hem ook thuis kunnen gebruiken. Dit moment is kansrijk om gedragsverandering bij ouders te realiseren.

Op dit moment onderzoekt PubLab hoe de box doorontwikkeld kan worden naar een effectief en aantrekkelijk product voor consultatiebureaus en ouders. PubLab onderzoeker Anita van Essen gaf 10 april op het Nederlands Congres Volksgezondheid 2018 hierover een presentatie bij het onderdeel: kwetsbare groepen.

In haar presentatie liet Anita zien hoe je een ontwerponderzoek voor laagopgeleide ouders kan vormgeven. Hierbij liet ze o.a. zien hoe gedragsinzichten en ontwerpprincipes zoals ‘entertainment persuasion’  tijdens het ontwerpproces meegenomen zijn om ouders met een lage SES een nieuwe gewoonte te laten creëren: water kiezen in plaats van ongezonde alternatieven.

Bekijk onderin haar gegeven presentatie.

Meer lezen?