De onderzoeksresultaten van CHIWaWA en van de tien projecten zijn beschreven in diverse artikelen (zie publicaties) en in het boek Create Health Ways of Working: Insights from ten eHealth innovation research projects. Er zijn vanuit het meta-onderzoek drie hoofdbevindingen die 1) inzicht geven in creatieve manieren van werken in de tien Create Health-onderzoeksprojecten, 2) begrip vormen over relationele processen bij het creëren van kennisuitwisseling en 3) zicht geven op impact die onderzoekssamenwerking in Create – Health projecten oplevert.
Inzicht in creatieve manieren van werken in de tien Create Health-onderzoeksprojecten
Creatieve manieren van werken zijn moeilijk te definiëren en niet te duiden met termen als ‘iteratief’ en ‘designerly’. We constateerden dat de werkwijzen van onderzoekers uit verschillende disciplines op sommige punten meer op elkaar lijken dan we dachten, wat kansen biedt voor samenwerking. Echter vonden we ook dat men niet altijd van tevoren verschillen kan aanwijzen. Een tool of methode kan dezelfde naam en dezelfde basisaspecten hebben, maar een ander paradigmatisch fundament. Daarom vereist de manier van werken van Create Health een gecontextualiseerd begrip van alle partners m.b.t. het hoe en waarom van gebruikte methodes en tools.
Begrip van relationele processen bij het creëren van kennisuitwisseling
In samenwerkingsprocessen tussen zorg- en welzijnssector en de creatieve industrie is het daarom belangrijk dat onderzoekspartners de tijd nemen om elkaars unieke bijdrage en werkwijze te herkennen en te benutten. Dit vraagt om expliciete inzet en aandacht van de verschillende partijen, ook als partners al eerder hebben samengewerkt. We constateerden dat onderzoekers die nog in mindere mate gevormd zijn door een discipline (bijvoorbeeld PhD-studenten en postdocs, in vergelijking met meer senior onderzoekers) een cruciale rol spelen bij het organiseren van een soepele samenwerking tussen praktijken, en regelmatig optreden als ‘boundary spanners’, ‘brokers’, of ‘mediators’. Daarnaast zagen we dat reflectie op de samenwerkingsdynamiek, prototyping en het gebruik van onderzoeksartefacten het proces van grensoverschrijdende kennisuitwisseling en kennisgeneratie tussen onderzoeksdisciplines bevordert. Uitkomsten van dit onderzoek suggereren dat continue en gezamenlijk over disciplinegrenzen heen werken en met elkaar manieren van werken veranderen of (nieuwe) praktijken creëren om intensieve samenwerking vraagt, wat veel onvoorziene tijd kan kosten vanwege sensemaking processen en het creëren van gedeeld begrip.
Research impact die Create Health-samenwerking oplevert
Dit onderzoek laat zien dat de uitkomst van deze samenwerking impact heeft op beide sectoren (zorg- en welzijnssector en de creatieve industrie), doorgaans op verschillende niveaus (zowel academisch en in de praktijk) en voor verschillende actoren en doelgroepen, zowel procesmatig als ook met betrekking tot resultaten. Dit onderzoek verfijnt het idee van patiëntenparticipatie in onderzoek. Vaak wordt directe deelname van eindgebruikers aan het innovatieproces gepromoot als een manier om de kwaliteit van het resultaat te verbeteren. Dit onderzoek laat zien dat er echter een meer afgewogen keuze nodig is m.b.t. of en wanneer de doelgroep betrokken moet worden. We stellen voor dat niet alleen eindgebruikers profiteren van directe deelname aan elke fase van elk project, maar dat de impact die een project heeft op betrokken academische en professionele partijen uiteindelijk ook gunstig zal zijn voor de kwaliteit van gezond leven naarmate mensen ouder worden.