1

Wat doet het Juridisch Studentenloket?

Het Juridisch Studentenloket (JSL) van Hogeschool Utrecht (HU) geeft gratis juridisch advies. Voor en door studenten! Ben je een student met een vraag, stel hem nu!

Naar het intake-formulier

Hoe werkt het JSL?

Het Juridisch Studentenloket is de rechtswinkel van de Hogeschool Utrecht en wordt geheel door studenten bemand! Je kunt bij ons terecht met uiteenlopende juridische vragen. Om kwaliteit te garanderen controleert een gekwalificeerd docententeam alle adviezen.

Voor en door studenten!

Naast dat de adviezen van het JSL door studenten opgesteld en gegeven worden, is ook het bestuur in handen van studenten. Onder begeleiding en advies van een betrokken docententeam stippelt het studentenbestuur de koers van het JSL uit en geeft zij hier invulling aan. Naast eerstelijns advies informeert het JSL studenten over hun rechten en plichten en verwijzen we indien mogelijk studenten door naar andere instanties.

Hieronder lees je meer over de dienstverlening van het JSL.

Op welke gebieden adviseert het JSL?

Hieronder vind je de (rechts)gebieden waarop het JSL adviseert. We werken er had aan om op een verantwoorde wijze ook op andere gebieden te kunnen adviseren in de toekomst.

Huidige adviesgebieden:

  • Arbeidsrecht 
  • Huurrecht
  • Consumentenrecht 
  • Socialezekerheidsrecht 
  • Duo/studiefinanciering
  • Belastingrecht (aangifte inkomstenbelasting tijdens het jaarlijkse belastingspreekuur) 
  • Strafrecht (enkel advies bij een door de student zelf gevoerde bezwaarprocedure bij overtredingen)
  • Budgetadvies/coaching

Een andere vraag?

Heb je een vraag over een ander rechtsgebied, stel hem! Incidenteel neemt het JSL ook opdrachten aan van studenten die bijvoorbeeld hun eigen bedrijf zijn gestart. Wij gaan dan voor je op zoek naar een behandelaar die jouw specifieke vraag kan behandelen. Lukt dit niet, ook dan laten we je dit weten.

Meer dan advies?

Heb je een vraag waarbij meer nodig is dan een antwoord van het JSL? Juridische procesbijstand nodig? Een vraag waarbij er op zeer korte termijn een antwoord nodig is? Dan kan het Juridisch Studentenloket je helaas niet helpen en adviseren we je om (betaalde) bijstand te zoeken.

Hoe krijg ik advies?

Je kan je vraag aan ons stellen door het intake-formulier in te vullen of naar het inloopspreekuur te komen.

Tijdens het adviesproces houden we je op de hoogte van de vorderingen. Hebben we een antwoord op je vraag gevonden, dan laten we je dat zo snel mogelijk via een schriftelijk antwoord weten.