Studeren in een andere stad? Wat kost mij dat?

Studeren in een andere stad? Wat kost mij dat?

Je hebt een opleiding gevonden waar je met vol enthousiasme aan wilt beginnen. Alleen kom je erachter dat je voor deze opleiding zal moeten reizen…. Oei, wat nu? Vanaf dat moment komen er vragen er bij je op zoals: moet ik de reis naar school zelf betalen? Of krijg ik dit vergoed? Zo ja, wanneer krijg ik dit vergoed?

No worries! De meest voorkomende vragen omrent dit onderwerp zullen we hieronder beantwoorden.

Betalen? Welnee!

In Nederland is het geregeld dat elke student die een voltijd opleiding volgt aan een mbo, hbo of universiteit een studentenreisproduct kan aanvragen. Dit houdt in dat je studiekeuze niet belemmerd hoeft te worden door de afstand die je moet leggen om je studie te volgen. Verder wordt de aanvraag in behandeling genomen als je de leeftijd van 16 jaar bereikt hebt.

Lening of gift?

Volg je een mbo-opleiding op niveau 1 of 2? Dan is je studentenreisproduct gratis! Die hoef je dus nooit terug te betalen. Volg je een opleiding op het mbo-niveau 3 of 4? Of volg je een opleiding op het hbo of universiteit? Dan word je studentenreisproduct pas een gift als je je diploma binnen 10 jaar een diploma haalt op dit niveau. Haal je dit diploma niet binnen 10 jaar? Dan zal je het gebruikte studentenreisproduct moeten terugbetalen.

Ik heb recht! Maar hoelang?

Ook hierin zitten verschillen. Als je een mbo-niveau 1 of 2 opleiding volgt heb je net zo lang recht totdat je je uitschrijft. Bij mbo 3 en 4 ligt dit anders. Indien je deze opleidingen volgt dan heb je maar maximaal 7 jaar recht op studentenreisproduct. Dit betekent dus dat, als je eerder recht gehad hebt op een studentenreisproduct, deze maanden of jaren van deze 7 jaar afgetrokken worden.

Voor het hbo en universiteit zijn weer andere regels. Hierin geldt het maximum van 5 jaar. Volg je een opleiding die langer dan 5 jaar duurt? Dan is er de mogelijkheid om langer een studentenreisproduct te ontvangen. Je zal hiervoor een aanvraag in moeten dienen.

Ik ga van mbo naar hbo? Wat nu?

Als je van het mbo naar hbo gaat, krijg je weer helemaal opnieuw een studentenreisproduct. Na je mbo-opleiding gaat de 5 jaar dus opnieuw in. De maanden die je voor het mbo hebt gehad, tellen niet mee voor het hbo. Ook begint je diplomatermijn van 10 jaar opnieuw.

Klaar? Diploma gehaald? Wat nu?

Als je geen recht meer hebt op een studentenreisproduct, moet je dit stopzetten. Dat gebeurt dus niet automatisch. Onterecht reizen met het studentenreisproduct kost de 1e maand €78,29 per halve kalendermaand, daarna €156,58 per halve kalendermaand. Vergeet dit dus niet! En voorkom onnodige kosten in de toekomst!

Vragen?

Ben je nu nieuwsgierig geworden naar aanleiding van dit artikel en wil je meer weten? Of heb je een vraag omtrent dit onderwerp? Onze studenten van het Juridisch Studentenloket staan klaar om je verder te helpen! Je kunt je vraag insturen door middel van het contactformulier op de website: https://husite.nl/juridisch-studentenloket/gratisadvies/. Check ook onze Instagram en Linked-In pagina voor meer juridische onderwerpen!