Als je op zoek gaat naar een stageplaats doorloop je verschillende fases. Je start met te bedenken wat je precies wilt. Waar ben je naar op zoek en wat heb jij een organisatie te bieden? Je onderzoekt hierbij wat jouw sterke kanten zijn en waar jij je naartoe wilt ontwikkelen. Daarna ga je je oriënteren op de arbeidsmarkt en uiteindelijk solliciteer je. Het proces kan lang duren dus begin ruim op tijd. Met stap 1 en 2 kun je al een jaar van tevoren beginnen.
Stap 1: Ken jezelf
Bij het zoeken naar een stage is het belangrijk dat je begint bij jezelf. Wie ben je, wat kun je, wat wil je? Deze vragen zijn de basis voor een goede voorbereiding van je sollicitaties. Persoonlijkheidstesten kunnen je hierbij helpen. Met de uitkomsten ervan kun je je talenten en interesses beter benoemen.
Stap 2: Oriëntatie
Zorg eerst dat je op de hoogte bent van de eisen vanuit jouw opleiding aan de stage- of afstudeerorganisatie en check wat de voorwaarden zijn om met de stage te mogen beginnen. Zoek ook uit of je vrij mag solliciteren óf alleen mag solliciteren naar stageplaatsen die door de opleiding zijn goedgekeurd óf dat je vanuit de opleiding wordt geplaatst. Daarna ga je desgewenst op zoek. Maar waar begin je? Wat voor type organisaties zijn er? Het meest makkelijke is om je online te oriënteren. Bijvoorbeeld door het bekijken van vacatures van diverse organisaties. Zo krijg je gevoel bij wat voor functies er zijn en wat er het beste bij jou past.
De HU heeft een eigen vacaturebank waar organisaties, al dan niet met tussenkomst van het Praktijkbureau, stageplaatsen aanbieden. Bij sommige opleidingen staan alleen de goedgekeurde stageplaatsen in de vacaturebank in OnStage, bij andere opleidingen wordt een stageplaats pas beoordeeld op geschiktheid voor de opleiding als een student een stagevoorstel heeft ingediend. De vacatures vind je in OnStage. of wanneer jouw opleiding nog niet met OnStage werkt vind je ze in de vacaturebank van je opleiding. Daarnaast zijn er ook externe vacaturebanken. Wees alert dat er vacaturebanken zijn die inschrijfgeld vragen. Kijk daarom eerst naar de Vacaturebank in OnStage.
Het is ook altijd een goed idee om een stagemarkt van je opleiding of een landelijke carrièredag te bezoeken. En vergeet vooral niet je eigen netwerk te gebruiken.
Stap 3: Solliciteren
De belangrijkste stap is natuurlijk het solliciteren zelf. Je kunt reageren op een vacature of je kunt een open sollicitatie sturen. Bij een open sollicitatie helpt het om eerst even te bellen of de organisatie op zoek is naar stagiairs. Daarna stuur je een email met een motivatiebrief en een curriculum vitae. Als je na 10 dagen nog niks gehoord hebt, bel je om te vragen of jouw email goed is aangekomen en of ze misschien al iets meer weten over jouw sollicitatie.
Stap 4: Reflecteren
De aanhouder wint! Word niet moedeloos als het niet snel lukt om een stageplaats te vinden. Solliciteren moet je leren en hoe vaker je een brief schrijft of gesprek voert, hoe beter je erin wordt. Je bent niet de enige die een plek zoekt en soms heb je een beetje geluk nodig dat je precies op het juiste moment bij de juiste organisatie hebt gesolliciteerd. Vraag wel altijd om feedback als je ergens niet bent aangenomen. Je leert jezelf er beter door kennen en het helpt je voor de volgende sollicitatie.