Wat is een oriëntatiegesprek?

Wat is een oriëntatiegesprek?

Wat is precies het verschil tussen een oriëntatiegesprek en een sollicitatiegesprek? Loopbaancoach Els Ackerman legt uit.

Vraag

Ik heb binnenkort een oriëntatiegesprek voor de functie consulent bij een organisatie die mensen met een handicap begeleidt, en mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Eigenlijk dacht ik dat het een sollicitatiegesprek was, omdat ik al eerder een telefonisch onderhoud had en ze me zelf hebben uitgenodigd om mee te doen met de sollicitatieprocedure. Maar nu zie ik in de brief de term oriëntatiegesprek staan. Zit daar echt een verschil tussen?

Ik heb mijn vorige baan zelf opgezegd omdat ik voelde dat het tijd was om weg te gaan. Ik vond het wel moeilijk, zo vrolijk is de arbeidsmarkt natuurlijk niet, maar toch gedaan. Echter ik voel nu erg de druk op mijn schouders dat ik deze sollicitatie moet doorkomen. Hoewel ik er 100 procent van overtuigd was dat ik de perfecte kandidaat ben, begin ik zenuwachtig te worden.
Wat is een oriëntatiegesprek? @ElsAckerman legt uit

Mijn breedste en langste ervaring (tien jaar) is in het buitenland, maar ik heb de afgelopen vijf jaar weer in Nederland gewerkt. Toen ik twee jaar geleden naar een andere baan solliciteerde, voelde ik dat ze niet echt interesse hadden voor mijn voorbeelden uit het buitenland. Is dit voor meerdere organisaties zo? Zijn ze vaker meer geïnteresseerd in je laatste activiteiten, of was dit maar een momentopname? Heb je verder nog tips om me beter voorbereid te voelen?

Antwoord

Allereerst mijn compliment dat je hebt aangedurfd om weg te gaan omdat je voelde dat ‘het tijd was’. Bij de huidige arbeidsmarktsituatie komt dat weinig meer voor, en het zegt iets over je durf en je bereidheid om een risico te nemen.

Je bent dus bezig om jezelf in de markt te zetten en ik heb de indruk dat je weet wat je kunt en wat je wilt. Even een waarschuwing: niet altijd krijgt de perfecte kandidaat de baan. Die is soms zelfs ’te goed’ en daarmee een bedreiging voor een collega of voor de manager.

Je bent nu uitgenodigd voor een oriëntatiegesprek. Die term zou kunnen betekenen dat je gaat praten bij een werving- en selectiebureau en niet bij de organisatie zelf. Zo’n bureau nodigt voor een eerste gesprek altijd veel mensen uit (minstens tien) voor een oriënterend gesprek, en kiest dan daaruit degenen die in aanmerking komen voor een sollicitatiegesprek bij de werkgever zelf.

De meeste werkgevers en recruiters zijn vooral geïnteresseerd in de werkervaring van de laatste één of twee banen, tenzij juist de ervaring van vorige banen aansluit bij de functie waarop je solliciteert. Sluit die baan dus aan bij je laatste functie, dan gaat het vooral om de ervaring die je daar opdeed. Buitenlandervaring in de door jou genoemde sector telt vooral als het gaat om werk met mensen met een buitenlandse achtergrond.

Wil je je zeker voelen, lees dan het boek Sollicitatiegesprekken doe je zo door Aaltje Vincent. Daar staan praktische tips in waar je veel aan kunt hebben, ook als je niet de perfecte kandidaat bent.