Het hbo heeft zijn eigen kenmerken. Zo onderscheidt het zich van de vooropleidingen vwo, havo en mbo maar ook van het wo. Op welke manier lees je hieronder.
Beroepsopleiding
Anders dan de universiteit, is het hbo een beroepsopleiding. Doel is om studenten te laten ingroeien in een beroep. Dat vraagt onder meer om een leeromgeving met een hybride karakter (zie filmpje hierboven), waarin werken en leren met elkaar vervlochten zijn. Dit aspect speelt zowel bij het uitvoeren van onderwijs, als bij het ontwerpen en toetsen.
Doelgroep
Het hbo richt zich op een brede doelgroep: van voltijdstudenten die net van de havo, vwo of mbo afkomen tot ervaren, werkende mensen die zich verder willen professionaliseren in het kader van Leven lang leren. Je zult je als docent dus tot een hele diverse popultatie moeten kunnen verhouden.
Degrees
Het hbo kent twee belangrijke graden, bachelor en master. Daarnaast is er zogenaamd non-degree onderwijs (denk aan maatwerk) of minder vaak voorkomende niveaus zoals de associate degree. De bachelor is veruit de grootste groep.
De Vereniging Hogescholen (voorheen Hbo-raad) heeft proberen vast te stellen wat de standaard van de professionele bachelor inhoudt. Deze standaard beoogt de kern van de hbo-bachelor te expliciteren. In de standaard worden de volgende elementen genoemd:
- theoretische basis,
- onderzoekend vermogen,
- professioneel vakmanschap,
- beroepsethiek,
- maatschappelijke oriëntatie.
Dublindescriptoren
Het hbo onderscheidt zich van andere beroepsopleidingen (zoals mbo) door het niveau. Dit is geformaliseerd in de Europese Dublindescriptoren die met een vijftal descriptoren het niveau van de bachelor, master en associate degree (en overigens ook de doctorsgraad) beschrijven binnen het Europese hoger onderwijs. De descriptoren zijn:
- kennis en inzicht,
- toepassen van kennis en inzicht,
- oordeelsvorming,
- communicatie,
- leervaardigheden.
Naast deze Dublindescriptoren, worden andere termen gebruikt in het onderwijs. Sommige daarvan zijn landelijk beschreven en sommige per opleiding. Herken je deze termen?
Profiel van de HU
De HU heeft zijn eigen kleur. De missie van de HU luidt als volgt:
Hogeschool Utrecht is een kennisorganisatie. Door hoogwaardig onderwijs en onderzoek werken we aan innovatie en professionalisering van de beroepspraktijk en aan de persoonlijke ontwikkeling van talent. Daarmee dragen we bij aan de sociale, culturele en economische ontwikkeling van een open, rechtvaardige en duurzame samenleving.
Onderwijs, onderzoek en beroepspraktijk komen bij elkaar in de valorisatiedriehoek:
In het onderwijs van Hogeschool Utrecht gebruiken we echte leersituaties, echte vraagstukken en ethische dilemma’s van nu en de toekomst. Vraagstukken uit de beroepspraktijk, verbonden met de kennis en expertise binnen de HU, vormen de basis van het onderwijs op de HU.
Sociale kaart
De Hogeschool Utrecht staat niet op zichzelf maar maakt deel uit van het nationale en internationale stelsel voor onderwijs en onderzoek. De opleidingen zijn bovendien verbonden met de beroepssectoren waarvoor ze opleiden en de HU profileert zich in de regio. Werk je binnen deze micro-, meso- of macrosystemen, dan is het goed te weten met wie je samenwerkt of welke partners er zijn voor verdere informatie en co-creatie van onderwijs dan wel onderzoek. Lees meer…
Van 17 tot 67
Het hbo richt zich op een brede doelgroep. Een belangrijke groep zijn natuurlijk de voltijdstudenten die net van havo, vwo of mbo afkomen. Steeds belangrijker echter worden de zogenaamde werkende professionals: mensen met al tal van ervaringen die zich verder willen ontwikkelen. Het kader hiervoor is Leven lang leren. Je zult je als docent dus tot een hele diverse populatie studenten moeten kunnen verhouden. Lees meer…
Onderwijsvisie
De onderwijsvisie van Hogeschool Utrecht kan worden samengevat in vier elementen: samen leren, persoonlijke leren, leren voor de beroepspraktijk en authentiek leren. Lees meer...