Over PREVENT

Over PREVENT

PREVENT is één van de 17 gestarte SPRONG-groepen. Binnen ‘SPRONG’ werken onderzoeksgroepen van hogescholen met subsidie van Regieorgaan SIA samen met bedrijven uit de beroepspraktijk, publieke instellingen en/of overheden aan diverse complexe maatschappelijke vraagstukken. Het project heeft de looptijd van 8 jaar en heeft als doel om een krachtige onderzoeksgroep in samenwerking met onderwijs en werkveld op te zetten op een specifiek thema.

PREVENT zet in op integrale wijkgerichte preventie in een tijd waarin gezondheid en welbevinden van mensen  onder druk staan en er grote maatschappelijke uitdagingen zijn, waaronder:

  • Complexer wordende zorg- en hulp- vragen
  • Stijgende kosten, terwijl het huidige gefragmenteerde zorgsysteem en de financieringswijze daarvan een integrale aanpak bemoeilijkt en veel vraagt van zorg-/hulpverleners en (de gezondheidsvaardigheden) van bewoners.
  • Een afname van stabiliteit in bestaanszekerheid voor verschillende kwetsbare groepen
  • Een toename van het aantal mensen met chronische aandoeningen

Bovengenoemde ontwikkelingen gaan gepaard met stress, angst, somberheid, een ongezonde leefstijl, en/of andere gezondheidsproblemen. Door de coronacrisis is bovendien veel sociale problematiek vergroot (zoals werkloosheid, schulden, leerachterstanden), met als dreigend gevolg een sterkere toename van gezondheidsverschillen in de komende jaren.

Brede kijk op gezondheid

Ondersteuning wordt vaak gefragmenteerd aangeboden: vanuit het gezondheidsdomein, óf vanuit het sociale domein. Het betreft echter steeds dezelfde inwoner(s). De noodzaak in te zetten op integrale wijkgerichte preventie op het snijvlak van gezondheid en welzijn wordt dan ook breed gedragen. De complexe relatie tussen sociale problematiek en gezondheidsvraagstukken onderstreept het belang van een bredere kijk op gezondheid waarbij het erom draait dat mensen meedoen en ertoe doen.

Gezondheidsverschillen bij de kern aanpakken

Er is veel winst te behalen in gezondheid en welzijn van bewoners door meer aandacht te schenken aan gedrag/leefstijl, preventie, tijdige signalering en de juiste doorverwijzing. Echter, als we gezondheidsverschillen bij de kern willen aanpakken, is niet alleen een persoonsgerichte aanpak noodzakelijk, maar ook een collectieve aanpak in de wijk, gericht op sociale determinanten van gezondheid. Dit vraagt van medebewoners, informele organisaties en professionals werkzaam in de wijk een brede blik met oog en sensitiviteit voor problematiek achter de voordeur en een verbeterde infrastructuur in de wijk met passende technologische ondersteuning. Dit vereist bovendien competenties van gezondheids- en welzijnsprofessionals op het gebied van interprofessioneel samenwerken om elkaar te kunnen aanvullen en versterken bij het signaleren van kwetsbare mensen en het bevorderen van een gezonde leefstijl, goede gezondheids- en levensvaardigheden en vitale netwerken in de wijk. Betrokkenheid en empowerment van (kwetsbare) bewoners is hierbij een noodzakelijke randvoorwaarde. Hier willen we met PREVENT aan bijdragen.