Missie en Visie

Missie

De komende jaren staat de Nederlandse samenleving voor grote maatschappelijke uitdagingen die gezondheid en welbevinden van mensen onder druk zetten en gezondheidsverschillen vergroten. Er is dubbele vergrijzing, meer mensen hebben chronische aandoeningen en er is een afname van stabiliteit in bestaanszekerheid voor verschillende kwetsbare groepen. Zorg- en hulpvragen worden complexer en de kosten stijgen. Samen met meer dan 30 partners vormt PREVENT een kennisinfrastructuur waarmee we bijdragen aan duurzame oplossingen voor deze uitdagingen. Voor een betere kwaliteit van (samen)leven in de stedelijke omgeving en vermindering van gezondheidsverschillen. Uitgangspunten daarbij zijn focus op preventie en integraal werken in de wijk. 

Visie

Met het kennisnetwerk beogen we een betere samenwerking tussen zorg en welzijn bij wijkgerichte preventie. Hiermee zet PREVENT zich in voor een betere kwaliteit van (samen)leven in de stedelijke omgeving en het verminderen van gezondheidsverschillen. 

Preventie

Er is veel winst te behalen in gezondheid en welzijn van bewoners door méér en tijdig aandacht te geven aan gedrag, leefstijl,  signalering van risico’s en de juiste doorverwijzing. Deze preventieve aanpak vraagt, naast een persoonsgerichte aanpak, aandacht voor een collectieve aanpak in de wijk. Daarnaast vraagt het om competenties op het gebied van interprofessionele samenwerking en het actief bereiken en betrekken van (kwetsbare) bewoners. Deze vraagstukken vormen de hoofdzakelijke thema’s binnen het programma van PREVENT. 

Integraal

Gezondheid en welzijn hangen op allerlei manieren samen. Toch zijn gezondheidszorg en het sociale domein nog altijd grotendeels gescheiden werelden. Om integrale, wijkgerichte preventie mogelijk te maken, moet de afstand tussen zorg en welzijn verkleind worden. Het kennisnetwerk PREVENT draagt hieraan bij door lectoraten, kennisinstellingen, bewoners, brancheverenigingen, uitvoeringsorganisaties en overheden bij elkaar te brengen rond actuele vraagstukken die raken aan de kennisthema’s. Tijdens deze bijeenkomsten kunnen partners kennis uitwisselen, leren en ontwikkelen over de grenzen van disciplines heen.