MINOR AMBULANCEZORG

Wil je later werken in de pre-hospitale setting waar alle categorieën patiënten, ziektebeelden en werksituaties de revue passeren? Waar je snel beslissingen moet kunnen nemen en handelen in (acute)situaties waarbij dit noodzakelijk is? En waar je de tijd moet nemen als de hulpverlening daarom vraagt? Waar je moet kunnen bepalen welke zorg de beste zorg is voor de patiënt? Waar je in aanraking komt met jong en oud komt, rijk en arm, alleen en in een groep? Ben je flexibel en kun je samenwerken? Misschien is dan de Ambulancezorg iets voor jou.

Als je Medische Hulpverlening studeert en je wilt bekwamen in de Ambulancezorg, dan is dit een minor die bij je past.

 

Er zijn een paar aandachtspunten en afspraken:

  1. Voorwaarde: deze minor is uitsluitend toegankelijk voor studenten Bachelor Medische Hulpverlening.
  2. Voorwaarde: deze minor kan niet gevolgd worden door studenten BMH die als major SEH hebben gekozen.
  3. Let op: het maximum aantal studenten is 15, inclusief de major studenten Ambulancezorg.
  4. Of je bent toegelaten tot de minor Ambulancezorg is pas met zekerheid te zeggen als bekend is hoeveel major-studenten Ambulancezorg er zijn. We vullen de major-groep Ambulancezorg aan met minor studenten Ambulancezorg tot maximaal 15. Je zult dus eerst op een wachtlijst komen.
  5. De plaatsing voor de minor- Ambulancezorg is op basis van inschrijving.

Let op: zorg dus dat je altijd een 2e en 3e minor of keuzecursus maakt!

Ingangseisen

Je studeert Bachelor Medische Hulpverlening en je hebt kennis van datgene wat je geleerd hebt in jaar 1 en jaar 2.

Inhoud

Je gaat je een half jaar verdiepen in de kennis, kunde en competenties die je als Medisch Hulpverlener (MH) moet hebben als je werkt in de Ambulancezorg. Je verdiept je in de organisatie van de Acute Zorg in Nederland en welke rol de MH daarin heeft. Daarnaast leer je praktische vaardigheden die je moet beheersen als MH- Ambulancezorg. Je leert dat multidisciplinair samenwerken essentieel is binnen de Ambulancezorg.

Het observeren, onderzoeken en behandelen van patiënten met een breed spectrum aan klachten en aandoeningen is dagelijks werk voor de MH- Ambulancezorg. Je leert binnen de minor welke methodieken hiervoor gebruikt worden en hoe je die kunt toepassen. Kennis van fysiologie, pathologie en het Landelijk Protocol Ambulancezorg is hierbij essentieel.

Klinisch redeneren met middel- en hoog complexe ziektebeelden maakt een belangrijk deel uit van de minor. Daarnaast worden ethische dilemma’s die binnen de ambulancezorg kunnen voorkomen behandeld.

Het onderwijs is verdeeld in 6 thema’s: 3 thema’s met leerstof voor het 3e studiejaar en 3 thema’s met leerstof voor het 4e jaar. Dit betekent dat je theorie en vaardigheden krijgt die verder gaan dan het 3e studiejaar. Dit maakt de minor Ambulancezorg tot een ‘pittige’ minor. De aangeleerde competenties worden getoetst door middel van een kennistoets en een P/D toets met Ambulancezorg-casuïstiek. Daarnaast maakt een onderzoeksopdracht en een verslag deel uit van de toetsing.

Leerdoelen

Nadat je de minor hebt afgerond, kun je:

  • acute symptomen herkennen en patiënten onderzoeken en behandelen binnen de Ambulancezorg
  • met patiënten, hun naasten, collega’s en ketenpartners overleggen
  • als student-MH laten zien dat je kennis hebt opgedaan over acute ziektebeelden, en de daarbij brhorende diagnostiek en behandelmogelijkheden
  • kritisch naar situaties kijken en hierover overleggen met patiënten en collega’s
  • uitleggen hoe acute zorg in Nederland werkt
  • laten zien dat je complexe medische vaardigheden beheerst en deze kunt toepassen in uiteenlopende werksituaties
  • snel handelen en beslissingen nemen
  • ethische problemen binnen de acute zorg zien en je grenzen aangeven.

Cursussen

Tijdens de minor leer je welke (acute) ziektebeelden en problemen voor kunnen komen op de Ambulancezorg, hoe je ze kunt herkennen én hoe ze in de praktijk worden behandeld. Je gaat frequent aan de slag met ziektebeelden en problemen binnen de acute interne geneeskunde, traumatologie, neurologie, chirurgie, cardiologie, pulmonologie, pediatrie en psychiatrie.

Toetsing

De toetsing (blok A en blok B) bestaat in totaal uit 12 toetsen, verdeelt over 6 thema’s:

  • 6 kennistoetsen
  • 4 praktijktoetsen (P/D toetsen)
  • 1 onderzoeksopdracht met presentatie
  • 1 verslag over een Ambulancezorg -casus met presentatie

Literatuur

De literatuur die gebruikt wordt tijdens de minor Ambulancezorg bevat naast leermiddelen uit het 1e en 2e jaar BMH enkele nieuwe leermiddelen:

  • Landelijke Protocollen Ambulancezorg (AZN)

Rooster

Het rooster wordt doorgaans twee weken voor aanvang van de cursus gepubliceerd. De CANVAS tegel verschijnt rond dezelfde tijd automatisch in je CANVAS dashboard. De lessen kunnen geroosterd worden op maandag t/m vrijdag tussen 9-21 uur.