Voor het begeleiden van voltijd- of deeltijdstudent in het nieuwe curriculum is de belangrijkste informatie in de gids voor werkplekbegeleiders samengevat. Het gaat om studenten die in het 1ste jaar, 2de jaar, 3de jaar en of pilot Exact 4de jaar studeren.
Hieronder zijn alle documenten te vinden, die nodig zijn om het werkplekleren goed te organiseren.
Begeleiding werkplekleren Leerjaar 1
VT 1e jaars studenten starten met ingang van periode B (begin november) met werkplekleren. DT 1e jaars studenten starten met ingang van periode C (begin februari) met werkplekleren.
Parallel daaraan volgen studenten de cursussen vakdidaktisch handelen (VH-A) en pedagogisch handelen (PH-A). Tijdens VH-A ligt de focus op het ontwikkelen van een (deel)les. Bij PH-A verdiepen de studenten zich in de doelgroep waarmee zij op de opleidingsschool werken.
Om de 1e jaars passend te begeleiden, kan een school ervoor kiezen om deze groep apart van de hogere jaars een oriëntatieprogramma aan te bieden door een so/wb en de io. Het document hieronder kan aan de schoolcontext worden aangepast. Het is een concept-programma dat rekening houdt met de onderwerpen die tijdens PH-A worden behandeld.
Format 1e jaars oriëntatieprogramma gekoppeld aan PH-A
1e jaars programma’s bouwstenen en voorbeelden
Planningen en Gidsen
Gidsen
2024-2025 Gids-werkplekleren-voor-begeleiders-jaar-1, 2, 3 nieuw curriculum
Gids voor werkplekbegeleiders master 2024-2025 def
Planningen
2024-2025 Jaarprogramma werkplekleren en intervisie
Begeleiden en beoordelen van Teacher Education studenten –> Klik op deze link voor de juiste info: Teacher education (husite.nl)
Informatie voor IOs rondom het begeleiden en beoordelend van Teacher Education studenten
2022-10-06 Internship Guide for year 1 learning team coaches, internship coordinators, mentors and supervisors 2022-2023 (new curriculum)
Leerwerkovereenkomst
De leerwerkovereenkomst is de formele overeenkomst tussen de student, de opleidingsschool en de Hogeschool Utrecht. Deze dienen alle partijen te lezen, in te vullen en te onderteken. De student neemt hierin het voortouw.
Na de ondertekening maakt de student een scan van de overeenkomst en zorgt hij dat deze geüpload wordt in Onstage.
Leerwerkovereenkomsten studiejaar 2024-2025
2024-2025 LWO DT jaar 1 nieuw curriculum
2024-2025 LWO DT jaar 2,3,4 nieuw curriculum
2024-2025 LWO VT jaar 1 nieuw curriculum
2024-2025 LWO VT jaar 2,3,4 nieuw curriculum
LWO Kopopleiding VB1PB1 LIDOfase 20242025
Leerwerkovereenkomsten studiejaar 2023-2024
2023-2024-LWO-Kopopleiding VB1PB1 LIDOfase
2023-2024-LWO-Kopopleiding VB2PB2 LIOfase
Leerlijn Pedagogisch Handelen
Leeruitkomsten PH totaaloverzicht
In de leerlijn Pedagogisch handelen werken we op drie niveaus aan de leeruitkomsten U4, U5, U6 en P3. We besteden aandacht aan de pedagogische kenniscomponenten uit de generieke kennisbasis, waaronder de school in de pluriforme samenleving, de pedagogische functie van school, het pedagogische klimaat in school en klas, leerlingbegeleiding en ontwikkelingstheorieën. Daarnaast besteden we in de les ook aan een scala aan vaardigheden en houdingsaspecten en leren studenten onderbouwd te handelen op hun leerwerkpek.
Leerlijn Vakdidactisch Handelen
Bij Vakdidactisch Handelen werk je aan leeruitkomsten rond ontwerpen van onderwijs, uitvoeren van onderwijs, examineren en professionele houding. Daarnaast zijn er vakspecifieke didactische aspecten die je leert selecteren en toepassen.
Leernetwerken Op de Scholen (L.O.S.)
Programmatisch toetsen & Beoordelen
De modules van de studie waar werkplekleren onderdeel van is, zijn vormgegeven volgens het concept van programmatisch toetsen. Binnen dit concept krijgen studenten gedurende het leerproces voortdurend feedback, die zij kunnen gebruiken om hun eigen leerproces te sturen en te verbeteren. Aan het einde van een onderwijsmodule toont de student aan welke activiteiten hij of zij heeft ondernomen en welke feedback hierop is ontvangen. De student levert deze informatie samen in een portfolio aan bij de examinator, om aan te tonen dat hij of zij de leeruitkomsten beheerst op het niveau dat hoort bij de desbetreffende onderwijsmodule. Ook op de leerwerkplek voert de student activiteiten uit waarop werkplekbegeleider, instituutsopleider, leerlingen etc. feedback kunnen geven die gebruikt kunnen worden voor het portfolio van de student.
Een video over het begeleiden van studenten tijdens PH of VH: Leertraject binnen programmatisch toetsen – begeleidersversie – YouTube
Een video met uitleg over programmatisch toetsen:
https://www.youtube.com/watch?v=qpkk512krNc&t=120s (in het Engels)
Uitleg en werkvorm over het nieuwe curriculum in combinatie met Programmatisch toetsen: Algemene-informatie-nw curriculum & programmatisch-toetsen
Uitleg over het feedbackproces en zelfregie stimuleren van de student: Feedbackproces en-zelfregie
Eigen leervragen of gestuurd aan de slag. De routekaart helpt hierbij:
Het ontwikkelingsdocument is ontworpen in samenwerking met ontwikkelaars uit de VH en PH lijn en de cv’s beroepsvoorbereiding. Het document is bedoeld als een hulpmiddel voor studenten om leren te plannen en uit te voeren en kan in meerdere situaties worden gebruikt. Het is nadrukkelijk niet verplicht voor het afronden van een onderwijseenheid en er wordt geen onderwijsaanbod aan verbonden.
Er is een studentversie en een versie voor begeleiders (met een uitgebreidere toelichting). Studenten vinden het ontwikkelingsdocument op de canvas van leerteamleren.
Studenten die in het oude curriculum werken, maken gebruik van het leerwerkplan.
Ontwikkelingsdocument nieuw curriculum begeleider nov 2023
Ontwikkelingsdocument nieuw curriculum en instructie studenten nov 2023
Scorion en praktijkevaluatieformulieren
De student vraagt via Scorion feedback op gemaakte producten. De student kiest een van de betrokken perspectieven voor feedback. De betrokken collega krijgt via een email het verzoek om feedback te geven. Naast het geven van feedback is het ook belangrijk dat de student twee keer in het studiejaar zijn praktijk evalueert aan de hand van het praktijkevaluatieformulier. De werkplekbegeleider en Instituutsopleider vullen het formulier in in Scorion. De student vult het formulier van te voren in in WORD.
Praktijkevaluatieformulieren:
jaar 1:
2024-2025 Praktijkevaluatie jaar 1 PHA met instructie
Internship Evaluation Form PP-A for student (002)
jaar 2:
2024-2025 Praktijkevaluatie jaar 2 met instructie
Internship Evaluation Form MP-B and PP-B for student
jaar 3:
2024-2025 Praktijkevaluatie jaar 3 met instructie
Internship Evaluation Form MP-C and PP-C for student
jaar 4:
2024-2025 Praktijkevaluatie jaar 4 met instructie
Hoe te werken in Scorion:
Lesobservatie m.b.v. OTA
Lesobservatie
Vanaf het tweede deel van het studiejaar leerjaar 1 vindt er een lesbezoek plaats. Dit is een onderdeel van de cursus PH-A. Vanaf leerjaar 2 vindt er twee keer in het studiejaar een lesbezoek plaats. Eind periode B en eind periode D. De instituutsopleider en de werkplekbegeleider observeren de les aan de hand van de OTA (zie hieronder voor meer informatie) en is ontwikkelingsgericht. Het lesbezoek is een verplicht datapunt van elke cursus PH en VH. De student kan de uitkomst van de observatie ook gebruiken om een bepaald deel van de Leeruitkomst aan te tonen.
Tijdens de les wordt geobserveerd aan de hand van de OTA. Dit is een digitale tool, waartoe studenten via een account toegang hebben. Studenten versturen vanuit de OTA een uitnodiging aan observatoren. Door op de link in de uitnodiging te klikken, ontvangen observatoren het lesobservatieformulier dat digitaal ingevuld kan worden. Voor observatoren is hier beneden een handleiding beschikbaar. Hier zijn ook praktische tips opgenomen voor het nagesprek.
Handleiding Observatie Tool Archimedes – lerarenopleider v1.0 def
Richtlijnen AVG bij geluids en video opnamen op de opleidingsschool versie 2023
Intervisie
Op opleidingsscholen wordt er één keer in de twee weken intervisie georganiseerd door de schoolopleider en/of instituutsopleider.
Klik hier voor de intervisiedata voor collegejaar 2021-2022
In onderstaand document zijn vele intervisiewerkvormen te vinden.
Kessels en Smit Intervisie methoden
Kessels & Smit. (z.d.). Intervisiemethodes. Geraadpleegd op 2 juni 2021, van https://www.kessels-smit.com/files/Intervisiemethodes.pdf