Binnen Hogeschool Utrecht zijn veel opleidingen bezig met onderwijsinnovaties. Bijvoorbeeld de ontwikkeling van een standaard onderwijsaanbod naar flexibel onderwijs of de verschuiving naar programmatisch toetsen. Complexe projecten met veel verschillende belangen en stakeholders die vaak als stroperig worden ervaren.
Om deze projecten wat dynamischer te laten verlopen begeleiden wij projectteams in een agile manier van werken. Agile betekent verandering, door producten en diensten voortdurend aan te passen aan de actuele situatie. Een agile methodiek voor projectteams is scrum. Scrum kent haar oorsprong in de IT, maar tegenwoordig wordt het ook voor projecten buiten de IT gebruikt. Het is een effectievere en flexibelere manier van werken – die het voor een team mogelijk maakt projecten op een productievere wijze op te leveren en eventuele problemen snel te tackelen
Hoewel agile geen wondermiddel is en zeker geen doel op zich, geloven wij dat een agile aanpak goed kan werken. Je werkt steeds in korte sprints toe naar een ‘af’ product of dienst (of les) waarbij je ook steeds weer toetst of dit nog voldoet aan de verwachting van de afnemer (de student, werkveld). Zo organiseer je continue feedback-loops zodat je tijdig kan bijsturen en daarmee en ga je uiteindelijk sneller.
Aanbieder/trainer
Anne Nienhuis is Agile coach en Scrummaster. Binnen TLN begeleid ze teams bij onderwijsinnovatie. Daarnaast werkt ze als projectleider bij het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie.
Carlijn Hoedemaker is Agile coach en Scrummaster. Binnen TLN begeleid ze teams bij onderwijsinnovatie en werkt ze als projectleider voor verschillende opleidingen.
Programma op hoofdlijnen
In deze training leer je basis van Agile Scrum. We leggen je de basisprincipes achter Agile Scrum uit. Je leert het Scrum framework kennen en de verschillende rollen en taken. Daarnaast laten we door middel van praktijkvoorbeelden zien hoe je Scrum toepast binnen jouw team. Maar we gaan ook zelf aan de slag met een Scrum project. Hierbij komen allerlei situaties aan bod waarmee je ook te maken krijgt als je straks zelf in een Scrum project werkt. En waarbij we rekening houden dat je ook moet kunnen samenwerken op afstand.
Wat levert de training op
- Je hebt basis kennis van Agile Scrum.
- Je hebt kennis van alle begrippen en rollen binnen het Scrum framework.
- Enthousiasme en kennis creëren om Scrum toe te passen in je eigen praktijk.
- Tools en technieken om samen te werken op afstand.
- Naslag werk om na de training nog eens terug te kijken.
Doelgroep
Deze training is bedoeld voor iedereen die wil weten hoe je Scrum toepast in het onderwijs.
Duur van de training
2 x 3 uur: 9:30-12:30 en 14:00-17:00
Inschrijving verloopt via het ontwikkelfestival