Design thinking is een manier van innoveren waarbij de mens centraal staat. Het helpt tot relevante, originele en creatieve oplossingen te komen. Het ‘design thinking’-principe bevat een aantal herkenbare ingrediënten: kennis van menselijk gedrag, experimenteren, prototyperen, leren van fouten. Met een ander perspectief kijken, samenwerken en uit de context stappen met altijd de belanghebbenden in het oog. Design thinking gaat ervan uit dat je een verschil kan maken en een positieve impact kan hebben op organisaties, producten of diensten. Wanneer je echte een keer verassende nieuwe, werkende (beroeps) producten wilt zien van je studenten probeer het dan een keer met Design Thinking. Voor studenten is het een waardevolle manier van denken om een oplossing te ontwerpen voor een probleem omdat het een beroep doet op je creatieve vaardigheden. Deze vaardigheden zijn vaak wat onderbelicht in het onderwijs terwijl het oplossen van complexe problemen om creatief denken vraagt.

Aanbieder/trainer
Patrick van de Bogt is Hogeschool docent bij de opleiding communicatie en het programma Creatieve Industrie. Daar werkt hij met Design Thinking om zijn studenten een evenement te laten ontwerpen. Vanuit TLN ondersteunt, adviseert en faciliteert hij docententeams bij re-design en is hij actief bij het opleiden van docententeams en individuele docenten op het gebied van onderwijsontwerp op basis- en seniorniveau.

Carlijn Hoedemaker is Hogeschool docent en ze ondersteunt vanuit TLN teams bij onderwijsinnovatie waarbij ze gebruikt maakt van Design Thinking Principes. Daarnaast  gebruikt ze Design Thinking binnen de opleiding Human Resource Management voor tweede jaars studenten die in hun stage een product of dienst ontwerpen.

Programma op hoofdlijnen
Je wordt uitgedaagd om design thinking niet alleen te begrijpen, maar vooral te ervaren: design thinking en design doing in één. We gaan aan de slag met een relevante en actuele casus uit de onderwijspraktijk. We gebruiken daarbij de 5 fasen van Design Thinking (volgens Stanford Businessschool) en we geven je daarbij handvaten om een concreet nieuw product of dienst te ontwikkelen.

Wat levert de training op
Je leert de principe van Design Thinking toepassen op een actuele uitdaging in het onderwijs.
Je leert hoe je deze methodiek zelf kunt inzetten in je (onderwijs)praktijk.
Je leert met een andere mindset en perspectief naar uitdagingen te kijken.
Je leert ontwerpvraagstukken (her)formuleren op basis van het hoofdthema.
Je leert toe te werken naar tastbare oplossingen voor in de praktijk.
Je beschikt over een instrumenten-toolkit voor het oplossen van complexe (innovatie)vraagstukken.

Doelgroep
De training is bedoeld voor hogeschooldocenten (maar ook andere professionals/managers zijn welkom) die willen kennismaken met de principes van Design Thinking.

Duur van de training
3 uur

Inschrijving verloopt via het ontwikkelfestival

Goed om te weten

Wanneer
ma 2 nov 2020
Tijd
9:30 - 12:30