Ad Schrijftolk

Welkom bij het Instituut voor Gebaren, Taal & Dovenstudies! We zijn blij dat je gekozen hebt voor een van onze opleidingen en dat je je verder wilt verdiepen in de wereld van dove en slechthorende mensen. Hieronder vind je alle informatie over de introducties die je kunt volgen. Om een vliegende start te maken met je studie, raden we je aan de introducties te volgen. Zo leer je je medestudenten, docenten en opleiding alvast kennen. Wij wensen je veel plezier!

Datum 4 september 2017
Tijd 9.30 uur
Locatie Instituut voor Gebaren, Taal & Dovenstudies
Adres Padualaan 97, Utrecht
Programma In de eerste lesweek, de week van 4 september, begin je met een onderdompelingsweek. De eerstejaars bachelorstudenten en associate degree studenten worden op maandag 4 september om 9.30 uur verwacht (inloop in de kantine) en om 10.00 uur begint hun intropraatje in het auditorium.
Een week lang word je ‘ondergedompeld’ in de Nederlandse Gebarentaal. Tijdens de onderdompelingsweek maak je een begin met het leren van gebarentaal en maak je kennis met je klasgenoten, ouderejaarsstudenten, docenten en de studievereniging van de opleiding.
Let op: de onderdompelingsweek bestaat niet alleen uit introductieactiviteiten. Indien je niet aanwezig bent, mis je lessen die tijdens deze week al aangeboden worden.
Hieronder (in de bijlage) zie je het programma van de onderdompelingsweek. Omdat er wijzigingen kunnen optreden in de lokaalnummers, adviseren we je om in de week voor de onderdompelingsweek begint, te checken of er wijzigingen zijn. Op 4 september ontvang je het (les)rooster van de onderdompelingsweek.
Kosten N.v.t.
Inschrijven Hoewel het bijwonen van de onderdompelingsweek heel belangrijk is voor een ‘vliegende start’, kunnen we ons voorstellen dat je misschien een keer verhinderd bent, door ziekte of verplichtingen. Je hoeft je in dat geval niet af te melden.
Maar let op: als je niet aanwezig bent, mis je de eerste lessen.
Contact Secretariaat Instituut voor Gebaren, Taal & Dovenstudies, mail:
Secretariaat.igtd@hu.nl
Datum 8 t/m 10 september 2017
Tijd Verzamelen vrijdag 8 september ± 13.00 uur. Tot zondag 10 september tussen 12.00 uur en 14.00 uur.
Locatie Omgeving Huizen
Adres Wordt na aanmelding bekendgemaakt.
Inhoud Speciaal voor de eerstejaarsstudenten is er bovendien een gezellig én nuttig eerstejaarskamp. Het weekend na de onderdompelingweek vindt het Eerstejaars Kamp (EJK) plaats. Tijdens dit kamp, dat door studievereniging SOG wordt georganiseerd, maak je op informele wijze kennis met de opleiding, de vereniging en natuurlijk elkaar!
Programma is een verrassing.
Programma Het precieze programma blijft natuurlijk een verrassing! Wel kun je ervan uitgaan dat we gezellige activiteiten organiseren waarbij Nederlandse Gebarentaal het belangrijkste is. We maken ook op een leuke manier gebruik van het mooie bos in de omgeving. Uiteraard hebben we ook beschikking tot een gezellig kampvuur.
Kosten Geen lid van SOG: €60
Lid van SOG: €50
Inschrijven Tijdens de studiekeuzecheckdagen krijg je van SOG veel informatie over hoe het werkt met het inschrijven voor het eerstejaarskamp. Na beide studiekeuzecheckdagen openen we de inschrijvingen. Inschrijven kan daarna tot de middag van 7 september. Wees er wel snel bij want vol=vol.
Contact Voor meer informatie over het eerstejaarskamp kun je terecht bij onze kampcommissie via: kamp@sogebarentaal.nl
Datum 4 september 2017
Tijd 9.30 uur
Naam instituut Instituut voor Gebaren, Taal & Dovenstudies
Adres Padualaan 97, Utrecht
Boekenlijst Vanaf begin juli kun je je boeken bestellen via Studystore. Selecteer Hogeschool Utrecht > Locatie Utrecht > Periode 2017- 2018 > Opleidingen M-Z > Opleiding > voltijd > Jaar 1 (propedeuse). Als jouw boekenlijst nog niet beschikbaar is, dan kun je jouw e-mailadres achterlaten. Je krijgt dan bericht, zodra de lijst online staat. Let er bij het bestellen van studieboeken op dat je de juiste druk kiest.

Associate degree Schrijftolk
Naast de boekenlijst, werkboeken en readers dienen studenten van de Associate degree Schrijftolk ten behoeve van de opleiding te beschikken over de volgende materialen:
• Velotype PRO toetsenbord.
• Notebook met tekstverwerkingssoftware (bijvoorbeeld Microsoft Office, aan te schaffen via de site Surfspot of OpenOffice). De notebook moet tevens uitgerust zijn met een stille ventilator, USB-poorten, een geluidskaart, een headset (koptelefoon en microfoon) EN een netwerkkaart voor draadloos netwerk.
• My Screen Recorder: software om beeldscherm- en audio-opnames mee te maken (aan te schaffen via de site Dekshare).
• Verlengsnoer van 10 meter.
Aanbieding vanuit Velotype VOF
De prijs van het Velotype PRO toetsenbord is € 1815,00 (incl. btw). Aankoop door middel van gespreide betaling in maandelijkse termijnen is ook mogelijk: drie termijnen van € 620,19, zes termijnen van € 315,87 of twaalf termijnen van € 163,82. Tevens is er de mogelijkheid van huurkoop. De huurprijs is € 122,00 per maand, met een minimale huurtijd van drie maanden. Wanneer er wordt overgegaan tot koop, dan geldt er een korting van € 90,00 per betaalde maand.
De garantietermijn is drie jaar. Het Velotype PRO toetsenbord wordt geleverd met USB-kabel, de Velotype Academy leersoftware, VeloNote schrijftolk editor en Velotype Update software.
Bestellingen kunnen gedaan worden bij Wim Gerbecks (wim@velotype.com) of Sander Pasveer (sander@velotype.com). Het Velotype PRO toetsenbord kan direct aangesloten worden op een Windows, Apple of Linux computer. Meer informatie is te vinden op de site Velotype.
Het is dus niet vereist dat je als student een laptop met Microsoft Windows aanschaft, wanneer je een Velotype PRO huurt of koopt. Een Apple notebook kan ook worden aangeschaft.

Toelatingseisen Gebruik ICT-middelen
Van studenten wordt verwacht dat ze kunnen beschikken over een digitale videocamera, een usb-stick van (minimaal) 8 GB en een dvd-speler. In verband met de visuele modaliteit van de Nederlandse Gebarentaal en het gebruik van een systeem voor ‘blended learning’ wordt voor het volgen van deze opleiding het gebruik van een i-Pad of tablet sterk aanbevolen.
Cursussen of voorbereidingen Studiemateriaal Gebaren, Taal en Dovenstudies
Tijdschrift Woord & Gebaar.
Voor een goede oriëntatie op de dovengemeenschap is een abonnement op het tijdschrift Woord & Gebaar aan te bevelen.
Klassenindeling Na 1 juli ontvang je een e-mail met meer informatie over de klassenindeling.
Studievereniging Opleidingen Gebarentaal
Gebarentaal leer je niet alleen maar tijdens je lessen. Dat doe je ook door jezelf onder te dompelen in de dovengemeenschap en door met anderen te oefenen met wapperen. Dat kan bij SOG, de Studievereniging Opleidingen Gebarentaal. SOG organiseert regelmatig leuke én leerzame activiteiten zoals lezingen, workshops, borrels en netwerkactiviteiten. Informatie over lidmaatschap SOG.
In dit filmpje zie je in Nederlandse Gebarentaal (NGT), een uitleg over de onderdompelingsweek en een video-impressie van de onderdompelingsweek.