Optometrie

Welkom bij de Opleiding Optometrie. Leuk dat je gaat beginnen met deze opleiding. Hieronder vind je alle informatie over de introducties die je kunt volgen. Om een vliegende start te maken met je studie, raden we je aan de introducties te volgen.  Zo leer je je medestudenten, docenten en opleiding alvast kennen. Wij wensen je veel plezier!

Datum Maandag 4 september 2017
Tijd Ontvangst 9.30 uur. Start 10.00 uur
Locatie Instituut Paramedische Studies
Adres Bolognalaan 101, 3584CJ Utrecht
Programma Een goede start van je opleiding is belangrijk. Daarom organiseren de opleidingen Optometrie en Orthoptie een Introductiebijeenkomst. Tijdens deze Introductiebijeenkomst wordt essentiële informatie verteld, die je helpt een goede start met je opleiding te maken. Daarnaast is er voldoende tijd om kennis te maken met je medestudenten en studieloopbaanbegeleider.
Kosten Geen
Inschrijven Niet nodig
Contact ingrid.vanwijnen@hu.nl
Datum Dinsdag 29-8-2017 t/m vrijdag 1-9-2017
Tijd Ontvangst: 10.00 uur. Start: 10.30 uur
Locatie Instituut Paramedische Studies
Adres Start: Bolognalaan 101, 3584 CJ Utrecht
Inhoud Van dinsdag 29 augustus tot en met vrijdag 1 september 2017 organiseert de studievereniging SO2S een introductiekamp. Voor degene die liever niet op kamp wil is het mogelijk om alleen die dinsdag deel te nemen aan de introductiedag, welke onderdeel is van het introductiekamp. Deze dag zal plaats vinden op de Uithof te Utrecht. Zo leer je toch alvast je medestudenten kennen.
De studievereniging van de Oogzorg-opleidingen SO²S (Society of Optometry and Orthoptic Students) is speciaal voor oogzorgstudenten opgericht!
Het hele jaar door verzorgen zij feestjes, borrels en etentjes, maar nog veel belangrijker; zij organiseren ook een sollicitatietraining en bieden instrumenten aan die jij nodig zult hebben tijdens je studie!
Programma Het introductiekamp is niet verplicht, wel gezellig! Het is géén ontgroeningskamp. Tijdens allerlei leuke activiteiten leer je je medestudenten goed kennen. Iedere dag wordt natuurlijk afgesloten met een spetterend feest!
Kosten Het introkamp kost €80,00 en is inclusief busreis vanaf de uithof naar de accommodatie en terug, overnachtingen, ontbijt, lunch, diner en alle activiteiten. Als je alleen de dinsdag mee gaat, kost dit €5,00. Let goed op dat je je voor het juiste aanmeldt.
Inschrijven In verband met reserveren van de locatie kun je je via  introkamp aanmelden tot 20 augustus 2017.
Contact Heb je nog vragen over het introkamp, dan mag je altijd mailen naar: sos@hu.nl.
Datum Maandag 4 september 2017
Tijd Middag
Naam instituut Instituut Paramedische Studies
Adres Bolognalaan 101, Utrecht
Boekenlijst Bestel je boeken vanaf begin juli via Studystore. Selecteer Hogeschool Utrecht > Locatie Utrecht > Periode 2017- 2018 > Opleidingen M-Z > Opleiding > Voltijd > Jaar 1 (propedeuse). Als jouw boekenlijst nog niet beschikbaar is, dan kun je jouw e-mailadres achterlaten. Je krijgt dan bericht, zodra de lijst online staat. Let er bij het bestellen van studieboeken op dat je de juiste druk kiest.

Ook Uitgeverij Luiten kan een volledig boekenpakket leveren. Naast algemeen in de boekhandel verkrijgbare titels bevat dit unieke, alleen door Uitgeverij Luiten geproduceerde boeken/producties. De diverse pakketten bevatten bovendien extra materiaal dat alleen bij Uitgeverij Luiten verkrijgbaar is, zoals oefententamina, videoclips en samenvattingen*.
Bestel via de website. In verband met tijdige levering wordt geadviseerd om op tijd te bestellen. De boekenpakketten worden vanaf begin augustus afgeleverd door TNT-post. Nadere informatie uitgeverij Luiten: Wolweverstraat 6, 2984 CD Ridderkerk; Contactpersoon mevrouw A.M. van der Ree: secretariaat@uitgeverijluiten.nl.

Toelatingseisen Hepatitis
Een Hepatitis A+B inenting is voor deze opleiding verplicht.
Je kunt je aanmelden voor het  vaccinatieprogramma tot 15 september 2017 via het inschrijfformulier.
Klassenindeling Ontvang je maandag 4 september.
Instrumentariumlijst 
Op de instrumentariumlijst staat het beroepsinstrumentarium dat je moet aanschaffen voor de opleiding Optometrie. Elk jaar breid je je instrumentarium uit. Het beroepsinstrumentarium is voor het eerst nodig in november van het eerste jaar. Je schaft het aan in overleg met je betreffende docent en de studievereniging van Optometrie en Orthoptie (SO2S). Collectieve bestelling kan tot een gunstige prijs leiden. De studievereniging SO2S zal hier in de loop van het eerste onderwijsblok meer over laten weten.VERPLICHT ONDERWIJSMATERIAAL (nodig bij aanvang studie en volgende studiejaren):

 • Passerdoos (plus gradenboog, driehoeken e.d.)
 • Calculator (met logaritmische faciliteiten)

VERPLICHT BEROEPSINSTRUMENTARIUM 1e STUDIEJAAR:

 • Diagnostische set met skiascoop, oogspiegel, transilluminator
 • Meetlint en lineaal
 • Kruiscilinders (setje)
 • Bernell fixatielatje + rood/groen suppressie controle BCFIX
 • Forie nabij test BC1209N Bernell
 • Plexiglas occluder, een kant occluder en een kant rood Maddoxglas BC207
 • 4x lege flippers uit verschillende kleuren
 • Glazen voor in de flippers: studenten slijpen tijdens Buitenschools Optiek Leren glaasjes in de flippers. Opticiens doen dit op hun werkplek. Deze glazen kunnen of besteld worden via het stage adres of tegen een sterk gereduceerd tarief via de optiekwinkel van de opleiding optometrie.

Overzicht benodigde glazen:

 • 2x +0.25D, 2x -0.25D (voor overrefractie over pasbril / cl /bril)
 • 2x +0.50D, 2x -0.50D (voor overrefractie over pasbril / cl /bril)
 • 2x +1.5D, 2x -1.5D (voor accommodatieflipper)
 • 2x 1.5PD BN, 2x 6PD BT (voor prismaflipper)