Tolk Nederlandse Gebarentaal (Tolk NGT)

Welkom bij het Instituut voor Gebaren, Taal & Dovenstudies! We zijn blij dat je gekozen hebt voor een van onze opleidingen en dat je je verder wilt verdiepen in de wereld van dove en slechthorende mensen. Hieronder vind je alle informatie over de introducties die je kunt volgen. Om een vliegende start te maken met je studie, raden we je aan de introducties te volgen. Zo leer je je medestudenten, docenten en opleiding alvast kennen. Wij wensen je veel plezier!

Datum 4 september 2017
Tijd 9.30 uur
Locatie Instituut Gebaren, Taal & Dovenstudies
Adres Padualaan 97, Utrecht
Programma In de eerste lesweek, de week van 4 september, begin je met een onderdompelingsweek. De eerstejaars bachelorstudenten en associate degree studenten worden op maandag 4 september om 9.30 uur verwacht (inloop in de kantine) en om 10.00 uur begint hun intropraatje in het auditorium.
Een week lang word je ‘ondergedompeld’ in de Nederlandse Gebarentaal. Tijdens de onderdompelingsweek maak je een begin met het leren van gebarentaal en maak je kennis met je klasgenoten, ouderejaarsstudenten, docenten en de studievereniging van de opleiding.
Let op: De onderdompelingsweek bestaat niet alleen uit introductieactiviteiten. Indien je niet aanwezig bent, mis je lessen die tijdens deze week al aangeboden worden.
Hieronder (in de bijlage) zie je het programma van de onderdompelingsweek. Omdat er wijzigingen kunnen optreden in de lokaalnummers, adviseren we je om in de week voor de onderdompelingsweek begint, te checken of er wijzigingen zijn. Op 4 september ontvang je het (les)rooster van de onderdompelingsweek.
Kosten N.v.t.
Inschrijven Hoewel het bijwonen van de onderdompelingsweek heel belangrijk is voor een ‘vliegende start’, kunnen we ons voorstellen dat je misschien een keer verhinderd bent, door ziekte of verplichtingen. Je hoeft je in dat geval niet af te melden.
Maar let op: als je niet aanwezig bent, mis je de eerste lessen.
Contact Secretariaat Instituut voor Gebaren, Taal & Dovenstudies, mail:
Secretariaat.igtd@hu.nl
Datum 8 t/m 10 september2017
Tijd Verzamelen vrijdag 8 september ± 13.00 uur
Tot zondag 10 september tussen 12.00 en 14.00 uur
Locatie Omgeving Huizen
Adres Wordt na aanmelding bekendgemaakt.
Programma Speciaal voor de eerstejaarsstudenten is er bovendien een gezellig én nuttig eerstejaarskamp. Het weekend na de onderdompelingweek vindt het Eerstejaars Kamp (EJK) plaats. Tijdens dit kamp, dat door studievereniging SOG wordt georganiseerd, maak je op informele wijze kennis met de opleiding, de vereniging en natuurlijk elkaar! Het precieze programma blijft natuurlijk een verrassing! Wel kun je ervan uitgaan dat we gezellige activiteiten organiseren waarbij Nederlandse Gebarentaal het belangrijkste is. We maken ook op een leuke manier gebruik van het mooie bos in de omgeving. Uiteraard hebben we ook beschikking tot een gezellig kampvuur.
Kosten Geen lid van SOG: €60,-
Lid van SOG: €50,-
Inschrijven Tijdens de studiekeuzecheckdagen krijg je van SOG veel informatie over hoe het werkt met het inschrijven voor het eerstejaarskamp. Na beide studiekeuzecheckdagen openen we de inschrijvingen. Inschrijven kan daarna tot de middag van 7 september. Wees er wel snel bij want vol=vol.
Contact Voor meer informatie over het eerstejaarskamp kun je terecht bij onze kampcommissie via: kamp@sogebarentaal.nl.
Datum 4 september 2017
Tijd 9.30 uur
Naam instituut Instituut Gebaren, Taal & Dovenstudies
Adres Padualaan 97, Utrecht
Boekenlijst Bestel vanaf begin juli je boeken via Studystore. Selecteer Hogeschool Utrecht > locatie Utrecht > periode 2017- 2018 > Opleidingen M-Z > Opleiding > Voltijd > Jaar 1 (propedeuse). Als jouw boekenlijst nog niet beschikbaar is, dan kun je jouw e-mailadres achterlaten. Je krijgt dan bericht, zodra de lijst online staat. Let er bij het bestellen van studieboeken op dat je de juiste druk kiest.
Toelatingseisen Gebruik ICT-middelen
Van studenten wordt verwacht dat ze kunnen beschikken over een digitale videocamera, een usb-stick van (minimaal) 8 GB en een dvd-speler. In verband met de visuele modaliteit van de Nederlandse Gebarentaal en het gebruik van een systeem voor ‘blended learning’ wordt voor het volgen van deze opleiding het gebruik van een i-Pad of tablet sterk aanbevolen.
Cursussen of voorbereidingen Studiemateriaal Gebaren, Taal & Dovenstudies
Tijdschrift Woord & Gebaar
Voor een goede oriëntatie op de dovengemeenschap is een abonnement op het tijdschrift Woord & Gebaar aan te bevelen.
Klassenindeling Na 1 juli ontvang je een e-mail met meer informatie over de klassenindeling.
Studievereniging Opleidingen Gebarentaal

Gebarentaal leer je niet alleen maar tijdens je lessen. Dat doe je ook door jezelf onder te dompelen in de dovengemeenschap en door met anderen te oefenen met wapperen. Dat kan bij SOG, de Studievereniging Opleidingen Gebarentaal. SOG organiseert regelmatig leuke én leerzame activiteiten zoals lezingen, workshops, borrels en netwerkactiviteiten. Informatie over lidmaatschap SOG.

In dit filmpje zie je in Nederlandse Gebarentaal (NGT), een uitleg over de onderdompelingsweek en een video-impressie van de onderdompelingsweek.