Over het boek

Over het boek

In 2013 verscheen het boek Werken in Gedwongen Kader, dat zes keer werd herdrukt. De zevende druk uit 2024 is zodanig ingrijpend herzien dat we kunnen spreken van een nieuw boek.

Het boek biedt een overzicht van kennis en methoden voor hbo-professionals die in een gedwongen kader werken met volwassenen die delicten plegen.

Het eerste deel omvat kaderstellende en funderende theorieën: over de forensisch sociale professionaliteit, het strafprocesrecht, de ontwikkeling en van afbouw van delictgedrag, professionele reflectie en veerkracht van professionals.

Deel twee, plannen en ontwikkelen van het traject, gaat over planmatig werken, inschatten van risico- en beschermende factoren, samenwerking met andere professionals, vrijwilligers, ervaringsdeskundigen en het sociale netwerk.

Deel drie bevat algemene methoden van de forensisch sociale professional. Waaronder de dynamiek van onvrijwillige interactie, de werkalliantie in gedwongen kader, motiveren, herstelgericht werken, voorkomen van ontregeling of escalatie.

Deel vier gaat over veel voorkomende kenmerken van cliënten, zoals schulden, trauma, licht verstandelijke beperking, middelengebruik en psychische stoornissen. Ook is aandacht voor digitale delicten en voor de online ‘straatidentiteit’ die bij jong volwassenen verweven raakt met crimineel gedrag.

Doelgroep: hbo professionals die werken met volwassen burgers met delictgedrag.

Professionals die werken met cliënten in een beginnend of lopend strafrechtelijk traject, zowel ambulant als intramuraal. Denk aan professionals die werken bij de reclassering, de forensische (verslavings)zorg of in het gevangeniswezen.

Professionals die buiten het forensische domein te maken hebben met volwassen cliënten die delictgedrag tonen, al dan niet met een forensische titel. Zoals professionals die werken bij instellingen voor begeleid wonen en maatschappelijke opvang en professionals die betrokken zijn bij gemeentelijke nazorg of bij de persoonsgebonden aanpak.

Focus: accent op algemene kennis voor alle professionals

De focus van het boek ligt bij theorieën, onderzoeksbevindingen en methoden die van algemene relevantie zijn voor het werkveld. Die toepasbaar zijn bij het merendeel der cliënten en trajecten en bruikbaar voor alle professionals.

Vorm: hoofdstukken compact, praktische uitwerking op website

In het boek staat de relatief stabiele kennisbasis van het forensisch sociale werk centraal. Concrete uitwerkingen, technieken, tactieken, werkvormen, enzovoort, die voortvloeien uit deze kern, zijn opgenomen op deze website.