Laten we van toetsing geen Rio maken

“Vanaf nu is er een Rio vóór de Spelen en een veel beter Rio ná de Spelen”, beloofde Carlos Nuzman, president van het organiserend comité, een jaar geleden. Laatst las ik in NRC Handelsblad een artikel over wat er van dat ‘Rio na de Spelen’ terecht is gekomen. Nou, bar weinig. De stadions zijn nu al vervallen, van alle plannen voor verdere gebiedsontwikkeling is niets terecht gekomen. De krant citeert touroperator Ana Lionelli: “Het waren mooie weken tijdens de spelen, maar daarna stortte alles in. Alsof je na een avondje uit je make-up eraf haalt en dan schrikt van je eigen gezicht.”

Een school, appartementen, een groot sportterrein voor kinderen: de plannen waren goed. Maar de mensen die deze plannen waar moesten maken, gaven niet thuis. Zonder draagvlak kan je bedenken wat je wil, maar zal er nooit iets van terecht komen.

Ik moest aan het artikel denken toen onze Taskforce Toetsing haar decharge kreeg. Deze taskforce, onder leiding van Martha Stuy, heeft de problemen rond toetsing bij de HU in kaart gebracht en met open vizier de pijnpunten benoemd. Dat was niet altijd leuk om te doen, maar o zo belangrijk. Willen we ons blijven verbeteren, dan moeten we elkaar durven aanspreken en de ruimte geven om van onze fouten te leren. En we moeten aan dezelfde doelen werken.

De taskforce heeft fantastisch werk gedaan en ons allemaal de weg gewezen. De regels en afspraken rond toetsing zijn duidelijk. Nu is het aan ons allemaal, van docent tot dienstverlener tot directeur, om het geleerde in de praktijk te brengen. Ik schreef het eerder al: “De toetsorganisatie is onderdeel van een keten, waarin iedereen een andere maar even belangrijke rol heeft om tot een goed eindresultaat te kunnen komen.” Ondertussen werken we ook aan nieuwe toetsvormen die passen bij inspirerend, uitdagend en aan de praktijk gerelateerd onderwijs, of in de woorden van instituutsdirecteur Jaap van Voorst: ‘toffe toetsing’.

Mede dankzij de Taskforce Toetsing hebben we flinke stappen gemaakt en prima afspraken gemaakt voor de toekomst. Laten we er nu samen de schouders onder zetten, ons aan die afspraken houden en zorgen dat we de opwaartse lijn vasthouden, zodat toetsen niet ons ‘Rio’ wordt. Als we dat doen, durf ik wel te zeggen: “Vanaf nu is er een toetsing vóór de Taskforce en een veel betere toetsing ná de Taskforce.”

Tineke Zweed

Leave a Reply