FIKO

Fonds Investeren in Kwaliteit van Onderwijs (FIKO)

 

Op deze pagina vind je informatie over de totstandkoming van het Fonds Investeren in Kwaliteit van Onderwijs (FIKO), hoe je een aanspraak kunt maken op het fonds en wat de eisen aan een aanvraag zijn. Heb je specifieke vragen, waarvan de antwoorden hieronder niet aan bod komen? Mail dan naar Stefan Postulart op stefan.postulart@hu.nl.

 

Hoe is FIKO ontstaan?

Jaarlijks voert het College van Bestuur gesprekken met actieve studenten in opleidingscommissies, instituutsraden, de hogeschoolraad, studieverenigingen en anderen. Uit zulke gesprekken komen altijd goede ideeën om de onderwijskwaliteit te verbeteren. In november 2016 is er een aantal van deze initiatieven omarmd en uitgevoerd door het College van Bestuur.

Hogeschool Utrecht wil echter meer initiatieven faciliteren en stimuleren. Daarom heeft Hogeschool Utrecht eenmalig een budget van 500.000 euro vrijgemaakt. Het idee hierachter is dat goede ideeën een ‘zetje in de rug’ krijgen om de daadwerkelijk van de grond te krijgen.

 

Waar kun je een aanvraag voor doen?

Het budget is bedoeld voor vernieuwende ideeën van studenten waar op dit moment geen geld voor is begroot. Voorbeelden waarvoor het gebruikt kan worden:

  • Projecten die de kwaliteit van jouw opleiding of die van meerdere opleidingen bevorderen;
  • Projecten die de verbinding tussen onderwijs, onderzoek en beroepspraktijk versterken;
  • Projecten die gemeenschapsvorming op de HU stimuleren;
  • Projecten die de inhoudelijke verbinding leggen tussen meerdere opleidingen en instituten, ten gunste van het onderwijs;
  • Projecten die inclusiviteit in het onderwijs vergroten;
  • Projecten die een bijdrage kunnen leveren aan studentenwelzijn in het onderwijs;
  • Projecten die een positieve impact hebben op de persoonlijke en professionele ontwikkeling van studenten stimuleren;
  • Projecten die het onderwijs voeden door internationalisering in te zetten.

 

Twijfel je over jouw idee? Of heb je behoefte om er even over te sparren? Mail dan naar Stefan Postulart (stefan.postulart@hu.nl) – hij denkt graag met je mee!

 

Stappenplan

Fase 1. Indienen beknopte aanvraag

Je hebt een idee en je legt dat graag aan de commissie FIKO voor. Leuk! Vul onderstaand formulier – Aanvraagformulier Fonds Investeren in Kwaliteit van Onderwijs (FIKO) – in. Besteed vooral aandacht aan hoe jouw plan de onderwijskwaliteit kan verbeteren. Dat kan op kleine schaal, maar mag uiteraard ook voor meerdere opleidingen of Instituten. Je vindt in de planning hieronder wanneer je jouw aanvraag voor de desbetreffende maand kunt indienen.

Na fase 1 wordt jouw aanvraag in behandeling genomen. Krijg je een uitnodiging voor het toelichten van de aanvraag? Dan ga je over naar fase 2!

Fase 2. Indienen uitgebreide aanvraag & pitch

Je hebt een uitnodiging ontvangen van de FIKO-adviseur en de FIKO-voorzitter om jouw plan verder uit te werken. Samen met hen kijk je naar hoe het plan nog beter kan en hoe je nog meer uit je voorstel kunt halen. Het is natuurlijk handig als je hier van te voren al over hebt nagedacht. Je giet jouw aanvraag in een uitgebreide aanvraag, dat voorgelegd wordt aan de FIKO-commissie. Die bestaan uit studenten en de adviseur vanuit Studentparticipatie.

Naast het indienen van je uitgebreide aanvraag, pitch je ook live jouw idee aan de FIKO-commissie. Je ziet in de planning hieronder wanneer je jouw idee kunt pitchen. De commissie heeft jouw aanvraag ingezien en stelt tijdens de pitch vragen over de verdere uitwerking van jouw voorstel. De pitch duurt meestal niet langer dan een half uur. Vervolgens gaat de commissie in overleg over jouw voorstel en krijg je zo snel mogelijk te horen of je jouw voorstel kunt gaan uit werken.

 

Ondersteunende documenten