FINTECH

FINTECH

De case: ‘Know Your Customer’

Geld witwassen is een serieus maatschappelijk probleem. Vandaar de ALM-wetgeving (Anti Money Laundering) die als doel heeft om witwaspraktijken terug te dringen. Hierbij worden financiële instellingen onder meer verplicht om informatie over de identiteit en activiteiten van hun transactiepartners te achterhalen.

Sinds de wetgeving rondom ALM komen banken dus niet meer weg met: ‘Ik wist niet precies wie mijn klant was en hoe hij aan zijn geld is gekomen.’ Het proces om meer over je transactiepartij te weten te komen heet het ‘Know Your Customer’-proces (KYC).

De HU-partner: PHV

De Phillips-Van Heusen Corporation (PVH) is een van de grootste kledingbedrijven ter wereld en onder meer bekend van de merken Tommy Hilfiger en Calvin Klein. De treasury manager van PVH, Paul Resing, heeft in zijn werk contact met verschillende banken. Iedere bank waar PVH zaken mee doet, doorloopt met PVH opnieuw het KYC-proces. Daarbij worden originele PVH-documenten op als bewijstukken van integer gedrag. Elk zo’n KYC-proces is tijdrovend.

Paul Resing vermoedde dat blockchaintechnologie, door haar aard en door het bieden van een gedeelde infrastructuur, het KYC-proces betrouwbaarder en minder tijdrovend zou kunnen maken.

Het project

De uitdaging van PVH, het KYC-proces betrouwbaarder en minder tijdrovend maken, werd voor Laurens Schumacher en Nick de Wilde het onderwerp van hun afstudeeropdracht. Laurens en Nick zijn beiden studenten aan de opleiding Bedrijfseconomie van Hogeschool Utrecht. Beiden namen deel aan het honoursprogramma dat ambitieuze studenten extra studie-uitdagingen biedt.

Laurens en Nick onderzochten de bestaande KYC-processen die PVH met haar banken moet doorlopen, verdiepten zich in de ALM- & KYC-regelgeving en bekeken de mogelijkheden voor de inzet van blockchains.

Aan het einde van de rit behaalden Laurens en Nick een dikke acht voor hun afstudeerwerk en was Paul Resing als opdrachtgever namens PVH dik tevreden met het resultaat.

De scriptie van Nick en Laurens biedt een mooie basis voor ICT-studenten om, bijvoorbeeld in de vorm van een stageproject, het door hen ontwikkelde concept te vertalen in werkende software. Dit zou ook een mooi voorbeeld zijn van hoe het HU Blockchainlab aan een knwoledge base werkt, waar het kennis opslaat en er weer uit put voor nieuwe initiatieven. Doordat initiatieven op elkaar voortbouwen ontstaat er al dus een steeds samenhangender en diepgaander schat aan blockchainkennis en -toepassingen.