De lectoraten Co-design en Technologie voor Zorginnovaties van de Hogeschool Utrecht, het UMC Utrecht en het St. Antonius Ziekenhuis vormen het dragend consortium. Het samenvoegen van de expertise van het lectoraat Co-design over participatief ontwerpen van technologie in de zorg en de kennis van het lectoraat Technologie voor Zorginnovaties over verpleegkundige vaardigheden leidt tot gefundeerde innovaties voor verpleegkundige beroepsprofessionals.
Team
Anita Cremers, lector bij het lectoraat Co-design van de Hogeschool Utrecht, gespecialiseerd in mens-computer interactie. Daarnaast werkt Anita ook als onderzoeker bij TNO. Bij de HU doet ze veel onderzoek naar het inzetten van technologie in de zorg, op zo’n manier dat gebruikers er goed mee om kunnen gaan. Anita is hoofdonderzoeker van COUNT en kijkt ernaar uit om met het onderzoek een bijdrage te leveren aan het verminderen van de registratielast van verpleegkundigen.
Thijs van Houwelingen, onderzoeker bij het lectoraat Technologie voor Zorginnovaties. Thijs heeft 10 jaar in het UMC gewerkt als verpleegkundige waarvan de laatste 7 jaar op de afdeling acute jeugdpsychiatrie. Sinds 2012 werkt hij op de Hogeschool Utrecht en is hij gepromoveerd op het onderwerp “Telehealth Competence in Nursing” (hoe leid je verpleegkundigen op zodat zij makkelijker ICT in hun werk te integreren). Binnen COUNT is Thijs verantwoordelijk voor werkpakket 3: competenties.
Tanja Enninga, onderzoeker bij het lectoraat Co-Design. Haar proefschrift richtte zich op hoe innovatieprojectleiders manoeuvreren in het proces van een radicale innovatie en op het vastleggen van deze ervaringen waar anderen van zouden kunnen leren. Twee van de drie cases hadden betrekking op de gezondheidszorg. Tanja houdt van het zoeken naar vernieuwing in het complexe systeem van de gezondheidszorg. Binnen COUNT is Tanja verantwoordelijk voor werkpakket 1: systemisch ontwerpen.
Rosa de Vries, onderzoeker/ontwerper bij het lectoraat Co-Design. Na haar studie werktuigbouwkunde heeft ze haar passie gevonden in het mensgericht ontwerpen. In COUNT is Rosa vooral bezig met studentenprojecten en onderzoek naar innovaties (werkpakket 2).
Karlijn van Ramshorst, projectleider bij het lectoraat Co-design. Na haar studie (sport)psychologie is ze nu een aantal jaar werkzaam als projectleider bij Co-design. Ze begeleidt graag projecten bij het lectoraat omdat de eindgebruiker (in dit geval de verpleegkundige) ook echt centraal staat. Voor COUNT is Karlijn ook projectleider.
Partners
UMC Utrecht: Met ruim 12.000 medewerkers is het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) één van de grootste publieke zorginstellingen van Nederland. Naast het verlenen van de beste patiëntenzorg (1042 bedden) zijn onderzoek en onderwijs de belangrijkste pijlers. De afdeling Medische Technologie en Klinische Fysica (MTKF) is verantwoordelijk voor de toepassing van medische apparatuur in onderzoek en zorg. Het onderwerp ‘arbeidsbesparende technologie’ is de belangrijkste onderzoekslijn van Joris Jaspers, hoofd innovatie en daarnaast associate professor ‘Labour-Saving Medical Devices’. Hij neemt deel aan het projectteam en is nauw betrokken zijn bij de uitvoering van Werkpakket 2 (Innovaties).
Meerdere verpleegafdelingen nemen deel aan het project, denken mee over innovaties en zijn betrokken bij het testen en evalueren van mogelijke oplossingen.
St. Antonius Ziekenhuis: Met 5000 medewerkers op zes locaties in Utrecht, Nieuwegein en Woerden is het St. Antonius het grootste niet-academische ziekenhuis van Nederland. Het is verbonden aan Santeon: de ziekenhuisketen waarbinnen zeven topklinische ziekenhuizen open samenwerken met als doel de medische zorg te verbeteren door continue vernieuwing.
Ook hier zijn meerdere verpleegafdelingen betrokken, voornamelijk van locatie Nieuwegein. Afdelingshoofden en verpleegkundigen denken mee over innovaties en testen en evalueren mogelijke oplossingen.
Hogeschool Utrecht, lectoraat Digitaal Betekenisvol Innoveren: In de onderzoekslijn van associate lector Esther van der Stappen staan de digitale vaardigheden die benodigd zijn in de (snel veranderende) beroepspraktijk centraal. Zij zal in samenwerking met het lectoraat Technologie voor Zorginnovatie binnen werkpakket 3 (Competenties) onderzoeken welke implicaties de in dit project ontwikkelde co-design- en procesanalysetechnieken en innovaties hebben op vaardigheden van de verpleegkundigen en ICT’ers.
Hogeschool Utrecht, lectoraat Procesinnovatie en Informatiesystemen: Dit lectoraat doet onderzoek naar de verbinding tussen ICT-gedreven businessinnovatie, procesoptimalisatie en informatieplanning. Het lectoraat heeft veel ervaring met het kritisch onderzoeken van en verbeteren van processen in de zorg, onder meer in ziekenhuizen. Dit lectoraat zal met behulp van procesanalysetechnieken helpen om de verpleegkundige werkprocessen in kaart te brengen en indien van toepassing de ontwikkelde oplossingen daar zo optimaal mogelijk op aan te sluiten.
Innovatiepartners:
- Centre of Expertise Creative Industries UCREATE als verbindende partner voor valorisatie (inzetten van relevante netwerk) en belangrijke partner voor disseminatie. UCREATE focust zich op de cross-over tussen zorg en welzijn;
- Panton als partner met veel ervaring in co-design in de zorg, de procesgerichte benadering en de vertaling daarvan tot een concept. Panton heeft als ontwerpstudio voor de gezondheidszorg veel ervaring met het onderzoeken en visualiseren van complexe processen, maar ook in het vertalen ervan in concrete oplossingen (medische hulpmiddelen, e-learning-modules, apps etc);
- Ascom als (grote, internationale) partner met expertise in het grootschalig vermarkten van arbeidsbesparende technologieën in ziekenhuizen (o.a. rond communicatie tussen medewerkers, medewerkers en bedrijfslogistiek, welzijnsmonitoring, communicatie tussen medewerkers en cliënten, calamiteitencommunicatie).
- Pontes als partner met expertise rond vermarkten van concepten. Pontes ontwikkelt en valideert samen met de beroepsprofessionals uit het UMC Utrecht en het bedrijfsleven nieuwe producten en brengt deze naar de markt;
- Menzor is als partner betrokken vanwege hun trainingsprogramma programma DigiVit. Menzor heeft deze leergang ontwikkeld met als doel de digitale vaardigheden van zorgmedewerkers te vergoten. De inzichten vanuit COUNT op het gebied van competenties worden opgenomen in de leergang DigiVit.
De beroepsvereniging V&VN (Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland) is als netwerkpartner aangehaakt.