Het thema voor de DvdD 2022 is: “Agents of Change”. In deze editie zetten we ons eigen handelingsperspectief centraal en kijken we welke bijdrage we leveren aan een duurzame wereld, zowel in ons professionele als persoonlijke leven. Verandering van ecologische en economische systemen kan niet ontstaan zonder persoonlijke transformatie. Welke bijdrage lever je als docent aan duurzaam onderwijs en als onderzoeker aan duurzame ontwikkelingen? Welke betekenis geef je als student in je toekomstige beroep aan een duurzame wereld? En welke bijdrage levert de HU aan een toekomstbestendige economie in de regio?
De Dag van de Duurzaamheid wordt geopend door Tineke Zweed (lid CvB Hogeschool Utrecht) en dagvoorzitter Frénk van der Linden, aansluitend starten de workshops.
Bij de opening van het plenaire programma zal Jane Goodall, Brits antropologe en biologe, ons met een persoonlijke videoboodschap toespreken. Jane stelt dat er vier redenen zijn om vertrouwen te houden in de toekomst: het ongelooflijke menselijke intellect, de veerkracht van de natuur, de kracht van jongeren en de onverwoestbare menselijke geest.
Een jonge changemaker in het programma is de Nederlands-Indonesische Melati Wijsen (20). Zij komt al jaren in actie tegen plasticvervuiling en met groot succes; op jonge leeftijd is ze erin geslaagd het eiland Bali vrij te maken van plastic tasjes. Onlangs verscheen in de Nederlandse filmhuizen de in Cannes voorgedragen film Bigger Than Us. Zij is online aanwezig omdat zij voor het milieu zo min mogelijk wil vliegen. Vooral studenten worden uitgenodigd om met haar in gesprek te gaan.
Keynote spreker Kees Klomp, lector Betekeniseconomie en auteur van het onlangs verschenen boek ‘’Betekenis Economie’’, geeft aan dat de ecologische, sociale en individuele kosten van het huidige economische systeem zo hoog zijn geworden, dat er sprake is van een existentiële crisis. Het is daarom noodzakelijk om op zoek te gaan naar een volledig nieuw economisch narratief: de Betekeniseconomie. Betekeniseconomie koppelt ons (individuele, menselijke) levensbestaan aan het (universele, natuurlijke) levensbestaan. Ecologie is daarbij het ontwerpuitgangspunt.
Aniek Moonen, voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging zal vervolgens aansluiten bij het tafelgesprek met Tineke Zweed (lid CvB Hogeschool Utrecht) en Kees Klomp, lector Betekeniseconomie en auteur.
Op maandag 3 oktober is de film Bigger Than Us te zien in collegezaal PL 101.2001 van 17.00-19.00 uur.
De Dag van de Duurzaamheid is onderdeel van de Utrecht Science Week. Kijk hier voor het volledige programma.