Digitale Leeromgeving (DLO)

 

De wereld om ons heen verandert snel en continu. Beroepen die nu bestaan, bestonden 10 jaar geleden niet. En ook over 10 jaar ziet het beroepenveld er anders uit dan nu. Deze veranderingen vragen om flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Van ons als Hogeschool Utrecht, maar ook van de studenten die wij opleiden. De onderwijsvisie geeft ons richting en ruimte om ons hiervoor klaar te maken. Met de HU-didactiek en de vraag naar gepersonaliseerd onderwijs, is er een digitale leeromgeving nodig die is afgestemd op docenten en studenten. Waardoor zij de ruimte krijgen om te vernieuwen, te innoveren en te studeren op maat.

Wat is een DLO?

Zoals dat er op de campus klaslokalen, studiepleinen, smartboards en koffiemachines nodig zijn, zijn er in de digitale leeromgeving ook allerlei tools nodig. De digitale leeromgeving bestaat uit alle applicaties, systemen, software en apps die jij gebruikt in het onderwijs. Dat zijn er nogal wat, zoals je in het overzicht hierboven kunt zien. Een paar voorbeelden van tools die we nu gebruiken zijn Canvas, GradeWork, TestVision, Teacher Toolbox.

Wat heb ik als docent aan de DLO?

Het programma DLO van de toekomst moet er voor zorgen dat je als docent nog beter onderwijs kunt geven en tijd kan besparen. Dit doen we door processen te ondersteunen, te harmoniseren en te digitaliseren. Dit kunnen basale hulpmiddelen zijn, zoals e-mail en de plagiaatchecker, maar ook een leerrouteplanner of een specifieke app. Sommige systemen helpen in de basis en andere ondersteunen de realisatie van de onderwijsvisie.

Wat heb ik als student aan de DLO?

Als student kan je snel en intuïtief bij je lesmateriaal, toets, informatie en geef je je eigen onderwijs vorm! Op ieder moment en waar je maar wilt. Je krijgt automatisch toegang tot het (online)cursusmateriaal en blijft op de hoogte door de centrale toegangsportaal en MijnHU app.

Wat is het programma DLO Kwaliteitsafspraken?

Loop je al langer rond met ideeën (hoe groot of klein ook) om de digitale leeromgeving nog beter te kunnen maken? Dan hebben wij goed nieuws! De kwaliteitsmiddelen zijn nu ook beschikbaar om jouw ideeën te realiseren.

Vanaf september 2020 zijn wij gestart het programma DLO-kwaliteitsafspraken. Iedere student, docent, onderzoeker of medewerker kan een aanvraag indienen om zo de digitale leeromgeving nog beter te maken*. Een team van experts, de DLO Kamer, beoordeelt de aanvraag en bij een positief advies gaan we zo snel mogelijk aan de slag, het liefst in de daarop volgende periode al. Zo maken we de digitale leeromgeving samen nog een stukje beter.

Het programma is een onderdeel van de HU kwaliteitsafspraken 2019-2024. Op hoofdlijnen omvatten deze kwaliteitsafspraken drie prioriteiten: Aanstellen meer docenten, HU Gemeenschapsvorming & Studentbetrokkenheid (HUGS) en Innovatie en experimenten DLO (DLO- Kwaliteitsafspraken).

* Natuurlijk zijn er een paar criteria. Zo moet je idee aansluiten binnen het ambitieplan, innovatief zijn en uitvoerbaarWil je meer weten over de aanvraagprocedure en de criteria, kijk  dan onder de kop DLO Kwaliteitsafspraken.