Digitale werkomgeving

Dit programma gaat over de digitale transformatie en ontwikkelingen van zakelijke activiteiten en processen binnen de HU. Een digitale werkomgeving omvat alle digitale middelen die je nodig hebt voor het zo goed mogelijk uitvoeren van je werk en/of studie.

Binnen het onderwijs en onderzoek, en de daarbij ondersteunende processen, maken we in een hoog tempo steeds meer gebruik van digitale middelen. IT verandert van ondersteunend/faciliterend aan het primaire proces naar onderdeel van het primaire proces. De afdeling IM&ICT maakt dit mogelijk door een omgeving aan te bieden met de uitrusting waar het onderwijs en onderzoek om vraagt.

Nieuwe digitale basis

De primaire processen veranderen. Boeken maken plaats voor downloads, websites en video’s. Colleges worden digitaal en kunnen als podcasts of via YouTube-kanalen worden bekeken. In plaats van vragenuurtjes zijn er webinars. Ook komen er digitale samenwerkingsplatformen en wordt informatie on-demand (via apps) beschikbaar gesteld. De (studie-) werkplek dient dit allemaal optimaal te ondersteunen. Dat vraagt nogal wat, want het moet snel, veilig, gebruiksvriendelijk (intuïtief, personaliseerbaar) en altijd en overal beschikbaar zijn. Daarom heeft de HU de transitie ingezet naar een digitale werkomgeving. Hiervoor zijn twee zaken essentieel:

  • Digitale basis (oftewel het basisplatform met de applicaties)
  • Nauwe samenwerking met de organisatie om ervoor te zorgen dat we de juiste voorzieningen treffen en dat het ook allemaal veilig en beheersbaar blijft.

Voordelen?

Alles is toegankelijk. De HU zorgt voor een nieuwe digitale werkomgeving waarin alles wat je nodig hebt beschikbaar is en meer! Je bent zelf in staat om de omgeving zo in te richten met de middelen die jij nodig hebt of graag gebruikt. De HU geeft daarbij wel enkele richtlijnen mee op het gebied van veiligheid en vertrouwelijkheid en biedt tevens voorkeursproducten aan om mee te werken (bijv. het samenwerkingsplatform van Office365). Heb je iets nodig dat niet door de HU wordt aangeboden, dan kun je dat zelf toevoegen. In de nieuwe werkomgeving ben je als gebruiker dus zelf in control en wordt er veel minder gereguleerd door de HU.