De Dutch Joint Cyber Range is gestart in 2020 vanuit een samenwerking tussen de Haagse Hogeschool en Hogeschool Utrecht. Ervaring toonde aan hoe effectief gamified cybersecurity onderwijs kan zijn. Echter, bouwen en onderhouden van de benodigde faciliteiten overstijgt de capaciteiten van één school.
Naam initiatiefnemer: Peter van Eijk
Project uitgevoerd met: SURF, Haagse Hogeschool, Hanze Hogeschool, Fontys en andere scholen. In verschillende opdrachten hebben enkele tientallen studenten meegewerkt aan bouw, inrichting en evaluatie.
Achtergrond
Cybersecurity wordt steeds belangrijker in de maatschappij. En daarmee ook het onderwijs en training in cybersecurity. Beroepsvaardigheden kunnen niet zonder praktisch oefenen. Voor cyber en cloud security gebeurt dit onder andere via ‘capture the flag’ competities en ‘attack / defense’ games. De faciliteiten omvatten platforms met ‘gamified’ leercontent, bestaande uit kenniselementen en praktisch oefenmateriaal. Het bouwen en beheren van zulke platforms is arbeidsintensief. Onder andere omdat cybersecurity zich snel ontwikkelt. Commerciële oplossingen schieten tekort in voorzieningen voor ‘learning analytics’ en inhoudelijke autonomie.
Doel
Het bouwen en inrichten met leercontent van de Jointcyberrange.nl (JCR); de nationale faciliteit voor cyber security onderwijs in Nederland. Ontwikkeld door en voor het hoger- en beroepsonderwijs.
(Tussen)Resultaten
Voor studenten leidt dit tot meer actuele leercontent die bovendien veel aantrekkelijker en op maat is. Docenten vinden het makkelijker om goede cursussen aan te bieden.
Momenteel zijn prototypes in gebruik bij verschillende (hoge)scholen, voor verschillende onderwijsactiviteiten. Studenten helpen bij het bouwen en ontwikkelen van het platform. Op 1 en 2 februari 2023 wordt de derde landelijke scholencompetitie gehouden.
Benodigde hulp of expertise
Nodig is menskracht en expertise op velerlei gebied. Contacten leggen met potentiële afnemers (waaronder middelbare scholen), bouwen en organiseren van leercontent, organiseren en beheren van cursussen en events. Daarnaast ook het analyseren van leergedrag.
Zie je kansen om vanuit de HU aan dit project bij te dragen? Neem contact op met Dr. Peter van Eijk, hogeschool hoofddocent Cyber Security en Cloud.