Als je video wil gebruiken in je onderwijs, kun je natuurlijk bij HUvideo aankloppen. Maar je kunt met eenvoudige middelen ook zelf video’s opnemen. Bij Martijn Koops, docent lerarenopleiding Natuurkunde, liep dit enigszins uit de hand: hij bouwde een volwaardige opnamestudio in zijn studeerkamer. We vroegen hem naar zijn ervaringen en tips voor andere docenten die zelf met video aan de slag willen.
Waarom ben je aan een thuisstudio begonnen?
“Ik wilde zelf filmpjes opnemen voor HUbl, om Wiskundesommen uit te leggen. Ik wilde dat op ieder moment kunnen doen, zonder een afspraak te hoeven maken. Die vrijheid vind ik heel prettig.
Hoe ben je begonnen?
“Mijn webcam nam het beeld en geluid op, maar ik wilde ook mijn hand in beeld als ik de sommen opschrijf. Ik geloof dat het fijn is voor studenten om een ander mens te zien in een video: een hand of een gezicht. Dus ik tapete een tweede webcam aan een bureaulamp. Het is op deze manier ook makkelijk om even iets aan te wijzen met een pen.
Er waren wel wat opstartproblemen. De camera hing aan een tl-lamp, die knipperde erg. Dus ik moest op zoek naar andere lampen. Ook stelde de tweede webcam niet goed scherp. Ik dacht dat de afstand tussen mijn hand en de webcam te klein was, dus heb ik een goedkope leesbril voor de webcam getapet. Maar dat werkte ook niet goed. Ik had een camera nodig waarvan je de scherpte kunt vastzetten. Doe je dat niet, dan focust de camera elke keer op je hand als die in beeld komt, en dan weer op het papier. Dat is heel onrustig voor de kijker.
Ook een greenscreen vond ik leuk, om een Powerpoint of ander programma achter mezelf te kunnen projecteren. Ik heb eerst met een blauw zeiltje van de bouwmarkt geëxperimenteerd. Dat werkte niet. Daarna heb ik een groene lap gekocht bij de stoffenwinkel in het dorp. Je hebt in de software een schuifje waarmee je de groene achtergrond weghaalt. Maar ik moest die schuif zo ver openzetten, dat mijn haar ook wegviel. Het moest dus nog groener. Ik heb de stof meerdere keren gewassen met groene textielverf. Het werd steeds een beetje beter, maar uiteindelijk heb ik voor een paar tientjes toch een professioneel greenscreen gekocht. Die doet het direct goed.
Hoe doe je dat met verlichting?
“Ik heb twee bouwlampen aan het plafond gemonteerd, die schijnen over mij heen op het greenscreen. Maar die kun je niet dimmen, dus die moest ik weer afplakken met papier. Twee dimbare led-panelen belichten mijzelf. Dus ja, het loopt langzaam uit de hand.
Welke software gebruik je voor de opnamen?
“Ik gebruik xSplit. Daarmee kun je meerdere webcams inpluggen en elke camera onder een andere toets op je toetsenbord zetten. Hierdoor kun je live schakelen tussen de camera’s. Zo hoef je achteraf niet te monteren.
Waren er nog andere struikelblokken?
“Het beeld werd steeds een beetje professioneler en toen ging ik me ergeren aan het geluid. Ik heb nu net zo’n Yeti microfoon gekocht, die Youtubers ook gebruiken volgens mijn kinderen. Dat is een USB-microfoon die je in de laptop plugt, en dat klinkt heel goed.
Wat denk je dat alles bij elkaar gekost heeft?
“Ik denk alles bij elkaar zo’n €500,-. Vooral de microfoon was wat duurder.
Hoe zorg je ervoor dat de video didactisch ook goed in elkaar zit?
“Ik probeer de video’s onder de tien minuten te houden. En ik wil dus zelf in beeld zijn, om het persoonlijk te houden. Ik hou niet van die tablet-tekeningen, daar kan ik trouwens ook niet op tekenen. Ik leg meestal eerst uit wat ik ga doen, bijvoorbeeld: ‘Welkom bij gamedidactiek, vandaag gaan we kijken hoe je Google Forms kunt gebruiken als quiz-module.’ En ik probeer altijd wel grapjes te maken. Ik drink bijvoorbeeld af en toe koffie uit verschillende mokken. Dat iemand die zit te kijken denkt: ‘Hé, hij had toch net een zwarte mok?’ Dan gaan ze dat in de gaten houden. Ik wil dat studenten die de filmpjes niet kijken het gevoel krijgen dat ze iets gemist hebben. En leidt dat niet af? “Ik denk het niet, het zijn maar kleine dingen.
Heb je nog tips voor andere docenten?
“Ik zou beginnen met een camera die goed kan scherpstellen. En ik raad aan om direct professionele spullen te kopen. Ik heb te veel gehannest met lampjes van de kringloop. Een filmlamp hang je op en kun je dimmen als het licht te fel is. Er gaat toch wel een hoop tijd zitten in dat gepruts.
Wil je ook met video aan de slag? Op de website van HUvideo vind je veel tips, of maak een afspraak.