MAM in productie en klaar voor de start

MAM in productie en klaar voor de start

Naast de grote 3 systemen Canvas, TestVision en GradeWork die in periode A gestart zijn, is ook de implementatie van het Media Asset Management systeem (genaamd MediaHaven) begonnen. Dit systeem is technisch gereed en nu wordt gestart met de adoptie van het product binnen de HU. Dit adoptietraject wordt op een agile wijze aangepakt.

Hoe werkt MediaHaven precies?

Het werkt als een Media Asset Managment systeem waar ‘productie ready’ content (filmpjes en dergelijke) kan worden opgeslagen en worden verrijkt. Met verrijken moet je denken aan het doorsturen naar verschillende bronnen/embedden in bijvoorbeeld Canvas. Of vanuit het systeem de content nog verrijken met extra afbeeldingen, ondertiteling en feedback van docenten of medestudenten.

De video’s worden slim en veilig opgeslagen. Eén centrale plek waar zowel gesloten video’s (alleen toegankelijk voor de maker), gedeelde video’s (bijvoorbeeld voor de opleidingen) of publieke video’s (voor iedereen) in opgeslagen zijn. Zo waarborgen we privacy en wordt het gebruik van video’s binnen het onderwijs en onderzoek toegankelijker en makkelijker in te zetten.

Het MAM wordt slim gekoppeld naar alle systemen die gebruikmaken van media: onderwijssystemen (zoals Canvas en TestVision), communicatiesystemen (zoals Netpresenter voor de video’s op de schermen in de gebouwen) en opnames zoals de Weblectures. Daarnaast wordt onderzocht of het MAM ook als E-depot ingezet kan worden. Documenten, PDF’s, Excels zijn ook mediabestanden en kunnen eveneens slim worden opgeslagen. Technisch kan MediaHaven dit, maar of het aansluit bij de wensen en behoeften van de HU wordt onderzocht. Dit onderzoek doen we met twee nieuwe applicaties: het JZ (HU Loket Rechtsbescherming) en DIAS (Bureau Inschrijvingen).

Hoe het MAM zich ook alweer precies verhoudt tot het grotere geheel, kan Christian je nog even vloggend uitleggen in dit filmpje.

Wanneer ga jij MediaHaven gebruiken?

Op 21 december komt de oplevering als een vervroegd kerstcadeautje en eindigt het project. Vanaf dan is het beschikbaar voor het HU-breed gebruik! Je komt waarschijnlijk niet direct met MAM in aanraking maar wel via andere systemen. Voor december kun je al in aanraking komen met MAM, omdat gebruikers (denk aan administrator en super-users) daarvoor getraind en opgeleid moeten worden. Dat gaat in november plaatsvinden. Daarover horen deze ‘geluksvogels’ later meer!

Voor eventuele vragen en/of contactinformatie zie AskHU zoekterm ‘mediahaven’.