De HU heeft TestVision als HU brede toetsapplicatie aangeschaft en ondertussen zijn we aan de slag met de HU brede implementatie van TestVision. De implementatie is een goed moment om het bewustzijn op veilig toetsen binnen de HU verder te vergroten (zowel papieren als digitale toetsen).
Vanuit examencommissies en de Toetsorganisatie van Onderwijslogistiek is een veilige toetsafname continu een aandachtspunt. Niet alleen tijdens, maar ook voor en na de toetsafname doen zich mogelijk risico’s voor waarop maatregelen nodig zijn om de veiligheid te verhogen. Ook als docent/examinator lever je hierin een belangrijke bijdrage.
Waarom veilig toetsen?
Veilig toetsen gaat over het gehele toetsproces en is daarmee een onderwerp dat vraagt om ketenregie. Bij veilig toetsen gaat het onder andere om het voorkomen van:
- misbruik van toetsing in de toetsketen;
- fouten in de toetsketen tijdens overdrachtsmomenten.
Veilig toetsen richt zich dus op de gehele toetsketen: van beleid, via proces, tot de uitvoering – rondom de verschillende toetsvormen. Veilig toetsen gaat naast procedures en beveiligingsmaatregelen vooral over de rol (bewustwording, houding en gedrag) van betrokkenen (de ketenpartners).
Risico’s
De toetscyclus zoals SURF die hanteert voor digitaal toetsen (Werkboek Veilig Toetsen, editie 2017; Begrippenkader voor digitaal toetsen), bestaat uit een aantal stappen (zie afbeelding hierboven). Binnen iedere stap van de toetscyclus kunnen verschillende risico’s optreden, zoals:
- Weggeven of (onbewust) openbaren van toetsinhoudelijke informatie (mn. in de stap Construeren, Afnemen, Nakijken)
- Ongeoorloofd manipuleren van antwoorden en/of resultaten (mn. in de stap Nakijken)
- Manipuleren van de toets PC en toetsomgeving (mn. in de stap Construeren, Afnemen)
Maatregelen
Bij een mogelijk risico met impact op de toetsveiligheid als gevolg, zijn er tal van maatregelen te bedenken om de schade te beperken. Om een paar te noemen:
- Toetssysteembeveiliging; beveiligde toetssoftware, secure browser/safe exam browser (blokkeren internet-, programma- en netwerktoegang)
- Toegang werkstations; 2-step authenticatie; gedeelde werkschijven (gezamenlijk en/of op een plek toetsitems ontwikkelen, liefst in de beveiligde ontwikkelomgeving van het toetssysteem); opslaggegevens in de cloud
- Toetsbeveiliging; Randomisatie van toetsvragen en/of antwoordalternatieven; opstarten van toets eenmalig mogelijk; inzage in gecontroleerde omgeving; betreden toetszaal alléén voor ingeschreven studenten
De meest voorkomende risico’s en maatregelen, per stap in de toetscyclus, kun je vinden in de bijlage.
Tips & tricks
Met onderstaande tips en tricks willen we je bewustheid triggeren over veilig toetsen en jouw handelen als docent cq. examinator bij de voorbereiding van de toets, tijdens en na de toetsafname.
Mocht je vragen hebben met betrekking tot veilig toetsen in TestVision, neem dan contact op met de domeinbeheerder of super user voor TestVision van jouw instituut, of vraag team Toetsen via dlo.toetsen@hu.nl.