De HU groeit naar een netwerkorganisatie. Een term die we (gelukkig) steeds vaker horen en wat daar absoluut bij hoort is horizontale samenwerking. Toch is dit niet vanzelfsprekend. Je werkt in je eigen team, voor je eigen teamdoelen, binnen je eigen opleiding/instituut of dienst. Ook managers vinden het vaak lastig om dit te faciliteren. We moeten allemaal het HU petje opzetten – werken voor het grotere doel. En dan ook nog dealen met de werkdruk van het dagelijkse werk. Best lastig… Binnen het programma Digitale Leeromgeving van de toekomst zijn we aardig op weg met horizontaal samenwerken. Hoe dat gelukt is? Lees verder…
Horizontale samenwerking, wat bedoelen we daar precies mee?
Kort gezegd: via de horizontale as wordt er vanuit HU-instituten en diensten samengewerkt aan eenzelfde thema. Als voorbeeld: team leren en toetsen bestaat uit een vertegenwoordiging van medewerkers Onderwijs&Logistiek, Onderwijsinnovatie en IM&ICT. Een multidisciplinair team, waar ieder zijn eigen expertise inbrengt. Naast horizontaal werkt het team ook nog Agile. En dat versterkt elkaar nog meer! Het team werkt in sprints aan een gezamenlijk doel. Een sprint duurt vaak drie weken. Na iedere sprint wordt aan gebruikers en geïnteresseerden getoond wat de resultaten zijn. Dit gebeurt door middel van een reviewsessie. Dit is een bijeenkomst waar geïnteresseerde studenten, docenten en medewerkers aanschuiven om de ontwikkelingen uit de laatste sprint te zien en daar hun feedback op te geven. Met deze directe terugkoppeling op de laatste ontwikkelingen kan het team gericht verder met de volgende sprint. En zijn we optimaal horizontaal aan het werk: student, docent, diensten allemaal voor hetzelfde doel.
Waarom willen we eigenlijk (meer) horizontaal?
Door horizontale samenwerking…
- kunnen we elkaars talenten beter benutten en efficiënt inzetten
- sneller inspelen op vragen en behoeftes van de student
- minder verkokerd opereren – minder afstemming nodig
- een leven lang leren mogelijkheden voor ons allemaal (horizontaal carrière maken)
We hopen met voorbeelden vanuit het DLO-programma en andere initiatieven steeds meer een netwerkorganisatie te worden. Nieuwsgierig geworden en ook mee horizontaal doorontwikkelen aan de DLO? Kom naar een review sessie van bijvoorbeeld myHU (eerstvolgende op donderdag 7 februari). Loop binnen bij DLO (Padualaan 99, ruimte 1.205) voor de details of om te vragen naar andere reviews.