Digitale Onderzoeksomgeving

Onderzoeksdata opslaan en delen op HU Research Drive

HU Research Drive is dé plek voor het opslaan en delen van onderzoeksdata. Veilig, betrouwbaar, AVG-proof en met ondersteuning van de datastewards. Bij de start van nieuwe onderzoeksprojecten kun je nu al gebruik maken van HU Research Drive. 

De voordelen van Research Drive

Op dit moment wordt onderzoeksdata nog op verschillende plekken bewaard. Daardoor is niet altijd duidelijk waar wat staat. Met Research Drive krijgt de HU grip op haar onderzoeksdata. Research Drive is een product van SURF. Ook veel andere onderwijs- en onderzoeksinstellingen in Nederland gebruiken Research Drive of zijn van plan dit te gaan gebruiken. Hierdoor wordt samenwerken met bijvoorbeeld de VU of de RUG op termijn een stuk eenvoudiger.

Een aantal onderzoeksgroepen heeft deelgenomen aan een pilot met Research Drive. Zij noemden de volgende voordelen:

  • Door gebruik te maken van Research Drive kunnen we voldoen aan de Nederlandse gedragscode wetenschappelijke integriteit
  • Externen kunnen de projectruimte ook gebruiken
  • Studenten kunnen toegang krijgen tot de projectruimte
  • De beschikbaarheid en reactiesnelheid van het supportteam zijn goed

De volgende fase  

In de pilotfase zijn een aantal aandachtspunten ontdekt die op dit moment opgelost worden. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van het aanmeldproces voor nieuwe gebruikers, het vaststellen van de mappen- en rechtenstructuur en het metadateren van onderzoeksdata zodat we deze later beter kunnen terugvinden.

Als HU Research Drive goed is ingericht gaan we in komend kalenderjaar (2021) SURFdrive en de O-schijf uitfaseren waarbij de data overgezet wordt naar HU Research Drive. Voor nieuwe onderzoeksprojecten en enthousiastelingen is HU Research Drive nu al beschikbaar! Hier vind je de handleiding voor het overzetten naar HU Research Drive.

Je kunt HU Research Drive gebruiken uitsluitend als cloudopslag via de webbrowser. Maar je kunt HU Research Drive ook synchroniseren met de lokale opslag op je laptop. Stap-voor-stap handleidingen voor de verschillende mogelijkheden kun je hieronder downloaden.

Hoe vraag je als onderzoeker een projectruimte aan?

Vul het formulier Aanvraag HU Research Drive in (we vragen enkel de naam van het onderzoeksproject en onder welk kenniscentrum het valt). Deze aanvraag komt terecht bij de datasteward van het kenniscentrum. Hij/zij neemt contact met je op om de inrichting van de projectruimte te bespreken.

HU Research Drive:

Hoe synchroniseer je HU Research Drive met je lokale opslag?

Je kunt HU Research Drive gebruiken uitsluitend als cloudopslag via de webbrowser. Maar je kunt HU Research Drive ook synchroniseren met de lokale opslag op je laptop. Bekijk hier de mogelijkheden .
Stap-voor-stap handleidingen voor de verschillende mogelijkheden: