Digitale werkomgeving
Veilig werken vanuit huis

Veilig werken vanuit huis

Werken en lesgeven vanuit huis vraagt om de juiste mentaliteit en tools. Hierbij een eerste instructie om goed en veilig met elkaar online te werken. 

WIFI

Je kunt thuis op je eigen WiFi netwerk veilig werkenDit is veilig genoeg als je een wachtwoord op je WiFi hebt.

Kijk op veiliginternetten.nl/wachtwoorden/ voor handige tips voor een goed wachtwoord. Kijk nog eens verder op deze site voor tips om je WiFi goed te beveiligen.

Wil je gebruik maken van HU systemen buiten je eigen WiFi netwerk? Bijvoorbeeld in een conferentiecentrum of publieke ruimte, zorg er dan voor dat je een VPN-verbinding gebruikt. Je weet niet wie er op dat moment allemaal mee kan kijken.

VPN

VPN (Virtueel Privé Netwerk) is een soort beveiligde tunnel die jouw computer met de HU verbindt. Een VPN -verbinding is niet alleen noodzakelijk als je het WiFi netwerk niet vertrouwd, maar ook voor de toegang tot enkele applicaties:

  • Een aantal applicaties van de HU, zoals de persoonlijke en afdelingsschijven (“H- en G-schijven”) of Proactis, zijn normaal gesproken alleen op HU locaties bereikbaar. Nu de HU-gebouwen voor de meesten van ons gesloten zijn, maakt een VPN-verbinding het toch mogelijk dat deze applicaties en documenten vanuit huis of elders te benaderen zijn.
  • Ook als je vanuit huis of elders nieuwe software wilt installeren vanuit het software center op je laptop, is dat alleen mogelijk met een VPN-verbinding.

Steeds meer programma’s werken als cloud dienst, zoals Canvas, Office365 en Osiris. Deze diensten draaien niet bij de HU, dus is geen VPN -verbinding tussen jouw computer en de HU nodig.

Hier vind je instructies voor het installeren van VPN. Om gebruik te maken van de VPN verbinding zul je ook een MFA (Multi Factor Authenticatie) moeten activeren.  Lees de instructies voor het installeren van een MFA. 

Let op! Het aantal mensen dat tegelijkertijd gebruik kan maken van VPN is beperkt! Zet daarom alleen je VPN aan als het nodig is, en weer uit als je klaar bent.

Zorg dat alles blijft werken

VPN is, zeker bij langdurig thuiswerken, noodzakelijk om alle diensten te kunnen blijven gebruiken:

Alle Windows en Office Licenties op je HU laptop verlopen na 180 dagen, indien ze niet opnieuw geactiveerd worden. Dat activeren gebeurt normaliter automatisch als je fysiek op een HU-locatie komt. Nu we niet meer op een HU locatie komen, kun je dat middels een VPN verbinding virtueel doen.

  • Maak daarom elke drie maanden een VPN verbinding voor tenminste 5 minuten, zodat Windows en Office licenties blijven werken.

In deze thuiswerkperiode zul je zeker een keer het verzoek krijgen om je wachtwoord te wijzigen. Het is aan te bevelen om dit te doen met een VPN-verbinding. Dan werkt je nieuwe wachtwoord op alle applicaties èn je laptop. Ga voor meer informatie over het wijzigen van je wachtwoord huis naar AskHU.

  • Maak dus voordat je je wachtwoord wijzigt eerst een VPN-verbinding aan.

Samenwerken vanuit huis

Het gebruik van afdelingsschijven (zoals de G-schijf) is bij thuiswerken relatief lastig. En het aantal mensen dat gebruik kan maken van een VPN-verbinding tegelijkertijd is beperkt. Maak je dus veel gebruik van de afdelingsschijf, verplaats deze bestanden dan naar MS Teams. Tip: overleg eerst met andere gebruikers van de bestanden in welk team jullie willen werken (en zorg dat zij ook rechten hebben).

Microsoft Teams is zeer geschikt voor het online vergaderen en college geven. Maar je kunt natuurlijk ook samenwerken door simultaan in documenten te werken, de chat te gebruiken en bestanden te delen. Leer meer over MS Teams en kijk op AskHU.

Gebruik van privé laptop/PC of telefoon

Bij het gebruik van privé apparaten ben je zelf verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving. Houd deze apparaten veilig en let erop dat je werkt met een actuele versie van het besturingssysteem (bijvoorbeeld geen Windows 7 maar Windows 10)  en dat je regelmatige updates daarvan accepteert en installeert. Ook is het belangrijk dat je een degelijke virusscanner met de laatste virusupdates gebruikt en je jouw applicaties update.

Sla zo min mogelijk lokaal op, zeker geen persoonsgegevens, maar maak gebruik van de HU aangeboden clouddiensten binnen Office365 (zoals MS Teams, Onedrive en Outlook) om zaken op te slaan. Op een privé-apparaat kun je deze HU clouddiensten gewoon gebruiken. Meer informatie over privacy en security lees je verder op askHU.

Blijf alert!

Gebruik ZOOM niet!

Gezien de niet aflatende stroom beveiligingsproblemen rond de applicatie ZOOM, alsmede de verklaringen van het bedrijf zelf over de kwetsbaarheden die nog niet zijn opgelost, is de de HU tot de conclusie gekomen dat het gebruik van deze applicatie niet wordt toegestaan. De risico’s voor de beveiliging en de privacy zijn simpelweg te groot. Het gebruik ervan is niet alleen een bedreiging voor de veiligheid van de HU-systemen, maar ook voor jezelf en je collega’s en bovendien de studenten.

Lees ook de blogs “Gebruik Zoom niet!” en “Toelichting: Waarom je Zoom niet moet willen gebruiken”

Phishing-mails in omloop over thuiswerken 

Op dit moment worden alle burgers gevraagd zoveel mogelijk thuis te werken. Hierdoor gaan er veel meer phishing-mails dan gebruikelijk rond, met het doel inloggegevens te achterhalen en accounts te bemachtigen. Deze e-mails hebben een soortgelijke strekking als:  

‘Wilt u eenvoudig thuiswerken? Klik hier!’ 

Wees hier alert op, trap hier niet in en meld dit bij de servicedesk: helpdesk@hu.nl. Stuur de verdachte mail als bijlage mee (dus niet doorsturen) en verwijder hem daarna.