HUvideo: een gescripte film als onderwijsmateriaal

HUvideo: een gescripte film als onderwijsmateriaal

De meeste kennisclips worden in de studio van HUvideo opgenomen: docent in beeld, PowerPoint erbij, klaar. Een prima format voor het overbrengen van kennis. Sommige onderwerpen lenen zich hier echter minder goed voor. Probeer met een PowerPoint maar eens invoelbaar te maken hoe je een slecht-nieuwsgesprek voert.

In sommige situaties werkt het daarom beter om een film in scène te zetten, bijvoorbeeld om gevoelige thema’s zoals morele dilemma’s in de wetenschap voor het voetlicht te brengen. Docenten Mondzorgkunde Marijke van Es en Nolan Ungerer klopten bij HUvideo aan om een aantal video’s in scène te zetten over Motiverende gespreksvoering, waarin zij zelf de hoofdrollen spelen. Rechtsonder in het video kun je switchen naar de andere video’s die zijn gemaakt.

Marijke van Es: “We leven in een wereld waarin studenten in een hoog tempo verschillende en vaak beeldende informatie te verwerken krijgen. Enerzijds vind ik dat we studenten moeten uitdagen om de concentratieboog op te rekken, anderzijds wil ik ook graag aansluiten bij de belevingswereld van de student. De video’s rondom ‘Motiverende gespreksvoering’ zijn geïnspireerd op “Adam ruins everything”. Adam is een betweter die alles wat men ‘normaal’ vindt bekritiseert. De makers hebben dit op een grappige, levendige manier in elkaar gezet.

Ik hou van vernieuwende vormen van onderwijs, en zoek steeds naar mogelijkheden om op een leuke manier onderwijs aan te bieden. Toevallig heb ik de theaterschool gedaan, dat maakt het voor mij makkelijker om een script te bedenken en deze samen met HUvideo te regisseren. Een prachtige ‘bijvangst’ is dat alle acteurs collega’s zijn. Dit acteren vonden sommige docenten best spannend, maar uiteindelijk is het hierdoor voor studenten een feest der herkenning geworden.

De samenwerking met HUvideo was top. Er werd goed meegedacht en we hebben vaak dezelfde mensen gezien, waardoor de samenwerking steeds soepeler ging. Ook mijn collega en ik zijn goed op elkaar ingespeeld geraakt. We hebben elkaar goed leren kennen en weten wat we aan elkaar hebben. Zo heeft het maken van de video’s ook als team building gewerkt. Daarbij is het resultaat erg leuk geworden. Ik ben trots op wat we hebben neergezet. Het ziet er goed en professioneel uit.

Het kost wel veel tijd om zoiets te bedenken, organiseren en te maken. Houd daar rekening mee als je aan zoiets begint. Het geeft iedereen die meewerkt veel duidelijkheid als je een (simpel) storyboard maakt. Tot slot heeft het geholpen dat ik een theaterachtergrond heb. Mocht ik anderen kunnen helpen bij het opstellen, bedenken of maken van zulke films, benader me gerust!”

Wil je ook met video aan de slag? Op de website van HUvideo vind je veel tips, of maak een afspraak.