Start met MURAL binnen HU Onderzoek

Start met MURAL binnen HU Onderzoek

We gaan van start: MURAL is beschikbaar binnen HU Onderzoek! Hier vind je de afspraken rondom integer gebruik van MURAL als onderzoeker. En hoe je kunt samenwerken met teamleden en externen.

De online MURAL training voor HU onderzoek was donderdag 15 april. Deze kun je hieronder op elk gewenst moment terugkijken. Let op: Engelstalig, ondertiteling volgt.

AVG en privacy

Hogeschool Utrecht heeft met MURAL een contract en EU verwerkersovereenkomst afgesloten. Er is daarbij sprake van data transfer buiten de EU. Het datacenter van MURAL staat in de USA.

Als onderzoeker ben jij verantwoordelijk voor het integer gebruik van MURAL met betrekking tot (bedrijfs)gevoelige informatie in jouw onderzoek. Dit hebben we gevat in een simpel te volgen gedragscode: integer gebruik van MURAL voor onderzoeksdoeleinden binnen de HU.

 • Het gebruik van de MURAL workspace is beperkt voor onderwijs- en/of onderzoeksdoeleinden van Hogeschool Utrecht (geen commercieel gebruik).
 • Bij het gebruik van MURAL voor onderzoek volg je de Nederlandse gedragscode wetenschappelijke integriteit.
 • In de basis werk je in MURAL op basis van anonimiteit. Of gepseudonimiseerd waar dat noodzakelijk en toegestaan is. Indien je op basis van een grondslag toch persoonsgegevens verwerkt voor je onderzoek, dan volg je daarbij altijd de AVG richtlijnen en de grondslagen voor gegevensverwerking.
 • Vermeld altijd hoe je omgaat met de persoonsgegevens, indien je die verzamelt of verwerkt in MURAL.

Deze gedragscode vind je ook terug op MURAL in de open room genaamd integer gebruik MURAL. In deze room zullen we samen met onderzoekers en privacy officers praktische tips delen over gebruik van MURAL in relatie tot AVG en privacy.

De vier privacy officers verbonden aan de kenniscentra hebben admin rechten op de workspace. Daarmee houden zij zicht op wie als member of guest deelneemt in de workspace. Admins hebben geen toegang tot murals zelf in private rooms (tenzij je hen daar rechten toe geeft).

Praktische tips integer gebruik MURAL

Een paar tips die je direct kan toepassen waarmee je veilig omgaat met (bedrijfs)gevoelige gegevens op MURAL.

 • Nodig deelnemers uit via de anonieme link, geen verplichting tot het invullen van naam.
 • Sluit de toegang tot je mural via de anonieme link af na afloop van de sessie.
 • Indien je (bedrijfs)gevoelige informatie in de mural hebt staan, exporteer die data direct naar een bruikbaar formaat en schoon je mural hiervan.
 • Bewaar de export met (bedrijfs)gevoelige informatie in een veilige HU data-omgeving (zoals HU Research Drive, HU OneDrive, HU Sharepoint).
 • Check zorgvuldig of MURAL templates die je deelt met collega’s nog (bedrijfs)gevoelige informatie bevatten en schoon ze hiervan.

Gebruikersbeheer: zelf toevoegen members of guests

Het samenwerken aan onderzoek in MURAL willen we zo eenvoudig mogelijk houden. Daarom heb je als member rechten om zelf nieuwe members of guests toe te voegen. Daarbij gelden een aantal spelregels.

 • Deelnemers aan onderzoek (intern of extern) nodig je uit via de (anonieme) visitor link.
 • Teamleden met wie je in MURAL samenwerkt aan onderzoek, nodig je uit als member of als guest. Je attendeert hen actief op de bovenstaande gedragscode integer gebruik van MURAL voor onderzoeksdoeleinden binnen de HU. Je verwijst hen naar de privacy officer als ze vragen hebben over gebruik van MURAL en privacy.
 • Je kunt teamleden uitnodigen als member of als guest. Volg de richtlijnen:
  • Member: collega’s of studenten met wie je structureel samenwerkt in MURAL.
  • Guest: collega’s of studenten met wie je tijdelijk samenwerkt in MURAL. Na 14 dagen inactiviteit vervalt automatisch het lidmaatschap van de guest. Dit kun je elk gewenst moment weer activeren.
  • Externen met wie je samenwerkt: alleen uitnodigen als guest.

De workspace heeft een gelimiteerd aantal leden (100 members, 100 guests). Indien je als lectoraat intensief gebruik gaat maken van MURAL, dan loopt deze interdisciplinaire workspace voor HU onderzoek mogelijk snel vol. In dat geval vraag je via onderzoeksupport een eigen workspace aan voor je lectoraat.

Voor de specifieke lectoraat workspaces geldt dezelfde gedragdscode en spelregels bij uitnodigen van nieuwe leden. Een actueel overzicht met workspaces van lectoraten zal op MURAL beschikbaar komen.

Support

MURAL biedt uitgebreid antwooord op veelgestelde vragen via het MURAL help center. Bij vragen over het gebruik van MURAL zul je hier op de meeste van je vragen een goed antwoord vinden. Zoek en vind is het eerste devies!

Daarnaast hebben we op een aantal meer HU gerelateerde onderwerpen reeds vraag en antwoord uitgewerkt. Uiteraard horen we graag welke vragen jullie nog meer hebben. Dan kunnen we deze ook van antwoord voorzien.

Als onderzoekers kun je elkaar ook helpen bij vragen over je onderzoeksmethodologie en hoe je die het beste toepast in MURAL. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de online community online onderwijs & onderzoek of de peer support group voor kwalitatief onderzoek.

We wensen je veel plezier en succes met het gebruik en samenwerken in MURAL binnen HU onderzoek!

We zien graag good practices hoe MURAL de kwaliteit van je (online) onderzoek ten goede komt. Zowel nu nog met COVID maatregelen en onderzoek op afstand als ook daarna, in het samenwerken in de hybride onderzoekspraktijk.