Stel je wilt een nieuwe applicatie op je HU laptop installeren. Doe dat dan via het Software Center, de tegel van het Software Center vind je onder je Start knop. Veel mensen weten deze route niet te vinden en proberen applicaties te downloaden via een website of te kopen waarvoor de HU al een licentie heeft afgesloten. Je zult merken dat dat niet gaat, omdat je als HU laptop gebruiker hiervoor geen ‘admin rechten’ hebt. Dus als je behoefte hebt aan MS Teams, Google Chrome, IBM SPSS, Adobe Photoshop of je wilt je thuisprinter installeren kan dat allemaal via het Software Center.
Data bescherming
Het is belangrijk via deze route je applicaties te installeren omdat we zo zicht houden op security en daar regelmatig updates van krijgen. Ook werk je met je laptop op het HU netwerk en dat willen we graag schoon en veilig houden. Daarom kan je niet zomaar allerlei applicaties downloaden. Er kunnen virussen bij zitten en daarmee kan ook het netwerk “besmet” raken. Deze veiligheid is dus niet alleen voor je eigen laptop, ook voor je collega’s en beschermt de data van de studenten.
Windows Update
We zijn het beste beveiligd als we altijd de laatste versies van software te gebruiken. En via het Software Center hebben we hier grip op. Ook het upgraden van Windows gebeurt twee keer per jaar via het Software Center. Desktop computers worden automatisch bijgewerkt naar de nieuwe Windows versie. Gebruikers van een laptop worden per email geïnformeerd en krijgen een beperkte tijd om de upgrade te starten op een moment dat het de gebruiker uit komt. Na de deadline (staat in de mail die gestuurd wordt) wordt de upgrade automatisch gestart.
Nieuwe software in het Software Center
Heb je een applicatie nodig die niet in het Software Center staat? Dan kan deze worden toegevoegd, daarvoor doen we eerste een analyse en moeten we de applicatie “packagen”. Packagen is het downloaden van een applicatie en deze geschikt maken voor HU gebruik. Uit de hele organisatie komen aanvragen binnen voor nieuwe applicaties, per jaar worden er ongeveer 150 aanvragen verwerkt door IM&ICT . De applicaties worden gebruiksklaar gemaakt en in het Software Center geplaatst maar eerst wordt er gekeken of de functionaliteit niet in een al beschikbare applicatie aanwezig is. Dit proces kost tijd en geld.
Staat je gewenste applicatie nog niet in het Software Center en wil je een aanvraag doen, dan kan dat via dit formulier op ASKhu.