
Ruim 4 op de 10 mensen hebben ooit in hun leven psychisch lijden ervaren zoals depressie, angsten en stress-gerelateerde klachten. Grote kans dat een van je collega’s, medewerkers of jijzelf hier mee te maken hebt (gehad). Psychisch lijden gaat niet over ‘ziekten in het hoofd’ maar over welke uitdagingen je ondervindt in het dagelijks leven. Uit onderzoek weten we dat werk kan bijdragen aan het herstelproces van iemand waarbij sprake is van psychisch lijden. Maar hoe zorg je voor een duurzame werkplek en een inclusieve werksfeer?
Tijdens deze interactieve bijeenkomst nemen Jim van Os (Hoogleraar Psychiatrie en voorzitter Divisie Hersenen van het UMC Utrecht) en Joep Binkhorst (onderzoeker lectoraten PZO en OWW van het kenniscentrum Sociale Innovatie van de Hogeschool Utrecht) ons mee in een zoektocht naar een inclusieve diagnosevrije benadering op de werkvloer. Hoe ga je om met psyche op de werkvloer? Welke termen kun je gebruiken in een gesprek? Moeten we alles aan specialisten over laten of kunnen we elkaar ook helpen bij aspecten als weerbaarheid en verbondenheid op de werkvloer? Zowel Jim als Joep delen praktische tips die bijdragen aan een inclusieve diagnosevrije benadering.
Wanneer: dinsdag 8 november 2022 van 13.00 – 14.30 uur. Inloop vanaf 12.45 uur, na afloop een borrel waarbij gelegenheid is om na te praten.Marinus Ruppertgebouw) Voor wie: deze bijeenkomst is voor iedereen die werkzaam is in het Utrecht Science Park; medewerkers met en zonder (arbeids)beperking of (psychische) kwetsbaarheid, leidinggevenden, (HR-)professionals en andere geïnteresseerden. Ook UU-medewerkers uit de binnenstad zijn welkom. Aanmelden (verplicht): ja, ik ben aanwezig! Toegankelijkheid: de locatie is rolstoeltoegankelijk. Kunnen we nog ergens anders rekening mee houden? Heb je bijvoorbeeld een gebarentolk nodig, laat het ons weten via het aanmeldformulier. Achtergrond themabijeenkomsten Rondom het werken met een (arbeids)beperking of (psychische) kwetsbaarheid heerst regelmatig een negatieve beeldvorming, stigma en/of vooroordelen. In een reeks themabijeenkomsten willen wij bijdragen aan bewustwording van deze vooroordelen op de werkvloer én de bestaande beeldvorming ombuigen naar een positieve en realistische beeldvorming. De themabijeenkomst ‘psyche en de werkvloer’ volgt de themabijeenkomst ‘werken met autisme’ (april 2022) op.
Waar: online en op locatie (Universiteit Utrecht,