Code event: Programmeren is voor iedereen!

Code event: Programmeren is voor iedereen!

HBO-ICT Studentes van Hogeschool Utrecht leren meisjes van de basisschool programmeren

Op zaterdag 21 mei 2022 organiseerden Hogeschool Utrecht en VHTO (www.vhto.nl, expertisecentrum genderdiversiteit in b├Ęta, techniek en IT), een Beeldenbrekers Code Event voor meisjes van groep 6, 7 en 8. De meisjes maakten spelenderwijs kennis met programmeren. Ze zijn aan de slag gegaan met Scratch, hebben een dansje ontworpen met unplugged programmeren en hebben een parcours uitgezet met Ozobots en gedanst met Robot Nao. Na afloop ontvingen de stralende kinderen een certificaat van deelname en sloten we de dag af.

Waarom het code event? We weten uit verschillende onderzoeken dat vrouwelijke scholieren minder kansen krijgen om hun interesses in IT te ontdekken en IT-vaardigheden op te bouwen. Dat is erg jammer, omdat er in de IT veel baankansen liggen en ook steeds meer beroepen digitaliseren. Tijdens dit event hebben we (gender)stereotiepe beeldend doorbroken bij een groep meisjes door ze te laten kennismaken met rolmodellen, onze studentes HBO-ICT en we hebben gewerkt aan het vertrouwen in de eigen kunnen door ze IT-vaardigheden te leren.

Bij elk keuzemoment (profielkeuzes, studiekeuzes, beroepskeuzes) kiezen er meisjes anders dan voor Science, Technology, Engineering of Mathematicsr. Met als gevolg dat slechts 18 procent van de technische professionals vrouw is. Op basis van verschillende wetenschappelijke onderzoeken stelden VHTO zes oorzaken op waarom meisjes en vrouwen afhaken. Lees het via onderstaande link.

https://www.vhto.nl/kennis/onderzoek/6-oorzaken-voor-weinig-meisjes-en-vrouwen-in-stem/

20220521_130936(0)

Vond jij dit interessant? Bekijk wat het Netwerk D&I nog meer te bieden heeft via actueel.

Heb je aan-of-opmerkingen, wil je jouw verhaal kwijt of wil je eens kennismaken? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. We blijven graag in gesprek.

enEnglish