Dry January: Goed van start in het nieuwe jaar

Dry January: Goed van start in het nieuwe jaar

2023 is alweer 5 weken geleden van start gegaan. Velen luidden het nieuwe jaar in met een drankje en een heerlijke oliebol maar dit was dan gelijk het laatste drankje voor de rest van de maand. De Dry January Challenge was officieel begonnen. 

We weten allemaal dat alcohol niet het beste voedingsmiddel voor ons is. Om deze reden is het belangrijk om je bewust te zijn van de gevolgen van het nuttigen van alcohol. Kijk voor meer tips en informatie op alcoholinfo.nl

Wat is Dry January?

IkPas is een Nederlandse volksgezondheidscampagne die mensen aanspoort om, vooral in de maand januari, geen alcohol te drinken. Internationaal is de campagne bekend onder de naam Dry January. Dry January houdt in dat je gedurende de hele maand januari geen alcohol drinkt. Dit fenoneem begon in 2011 in Groot-Brittannië en wordt inmiddels onder de Nederlandse jongeren steeds populairder. Er is een website waarop je allerlei uitleg en tips kunt vinden. Zelfs drankwinkels zoals Gall & Gall maken er reclame voor. 

Dry January is er voor iedereen die de uitdaging wil aangaan om een maand alcoholvrij te zijn. Meedoen is toegankelijk voor iedereen. Het maakt hierbij niet uit of je veel drinkt of eens in de zoveel tijd. 

Ervaringen

Ook onze medestudenten van de HU deden mee aan Dry January. Zo sprak ik met Laura (20), Patrick (23), Luuk (19) en Amanda (21). Deze vier personen vormen samen een hechte vriendengroep die regelmatig samen komen om gezellig een drankje te nuttigen. Voor de maand januari besloten zij om dit eens anders aan te pakken. “We merkten dat er eigenlijk steeds meer en steeds vaker een fles werd open getrokken. Zeker in de maand december vlogen ze er hard doorheen. Ook bleef het niet bij weekenden maar begonnen we ook wel eens door de weeks te drinken” Het begon Laura op te vallen dat er steeds meer geld werd uitgegeven aan alcohol en dat de frequentie van het nuttigen van alcohol steeds hoger begon te liggen, dus trok ze aan de bel. De andere vrienden dachten in eerste instantie dat zij een grapje maakte maar stemden er al snel mee in. 

Nu, aan het eind van januari merken zij veel verschillen. “In het begin was het wel even wennen omdat we niet zo goed wisten wat we nu moesten gaan doen” vertelt Luuk. Normaal gesproken was het plan voor de avond vrij duidelijk; gezellig met z’n allen een drankje doen bij Patrick thuis. Maar nu dat idee werd geschrapt werd het invullen van de vrijdagavond toch wat lastiger. “We hebben gemerkt dat we door Dry January nog dichter tot elkaar zijn gekomen, We zijn andere leuke dingen gaan doen, denk aan lasergamen, bowlen en lekker uit eten. Luuk probeerde dan wel een biertje te bestellen maar we haalden hem dan snel uit deze droom.” Als je gewend bent om in een restaurant een drankje te bestellen dan is het wel even schakelen om ineens een colaatje te nemen. Deze vriendengroep hielp elkaar om op de goede weg te blijven en zijn nu hechter dan ooit. 

 

 

Dry January gemist? Probeer het eens in een andere maand!

Vond jij dit interessant? Bekijk wat het Netwerk D&I nog meer te bieden heeft via actueel.

Heb je aan-of-opmerkingen, wil je jouw verhaal kwijt of wil je eens kennismaken? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. We blijven graag in gesprek.

Shirley Galmo

 

enEnglish