ECHO Award 2022 finalist

ECHO Award 2022 finalist

Met trots mogen wij mededelen dat Niusha finalist geworden is van de ECHO Award HBO 2022. Een verbinder, een verhalenverteller, een kleurrijke persoonlijkheid.
Het Expertise Centrum Diversiteitsbeleid (ECHO) adviseert hoger onderwijsinstellingen, organisaties en bedrijven over hun diversiteitsbeleid. Dit doen zij door middel van maatwerk voor visie- en beleidsontwikkeling en implementatie daarvan. Naast het ECHO Mentor programma en ECHO Junior Academy, wordt er jaarlijks een Award uitgereikt aan studenten van niet-westerse afkomst die zich inzetten voor diversiteit en inclusie.

Waarom Niusha?
Iedere Hogeschool en Universiteit mocht één student voordragen. Dit jaar heeft de Hogeschool Utrecht Niusha Froozesh voorgedragen. Voor ons is ze een van de pioniers die het thema diversiteit & inclusie binnen de hogeschool omzetten in daden. Ze inspireert ons met haar inzichten en haar organisatorisch vermogen. Haar positieve boodschap draait om samenleven in harmonie. Ze is bereid om iedereen de hand te reiken. Tegelijk is ze ferm als het op uitsluiting aankomt: ze staat pal voor de rechten van vrouwen.
Het Netwerk Diversiteit & Inclusie biedt Niusha een podium om haar maatschappelijke betrokkenheid uit te dragen. Door haar rol binnen het netwerk is ze een voorbeeld voor haar medestudenten. Ze geeft communicatie over diversiteit & inclusie een gezicht. Verhalen vertellen is voor haar de manier om mensen nader tot elkaar te brengen. Alle perspectieven mogen daarbij wat haar betreft aan bod komen. Voor de een is de geur van jasmijn, voor de ander de kleur van de tulp een bron van herkenning. Volgens Niusha vormen compassie en nieuwsgierigheid de basis voor wederzijds begrip.

Reactie
Niusha zelf kon niet geloven dat ze überhaupt werd voorgedragen. Volgens haar is het vanzelfsprekend dat je je als mens inzet voor elkaar. Haar reactie op haar finale positie: ‘Nee, hou op hoor?!”. Niusha is dankbaar voor de kans die zij heeft gekregen om mee te doen. Zij zal zich altijd blijven inzetten voor vrouwenrechten. Of het nou gaat om een Iraanse vrouw die strijd voor haar vrijheid, een moslimvrouw die er zelf voor kiest om een hoofddoek te dragen of over het abortus recht. Een ding is duidelijk Niusha Froozesh staat altijd achter de vrouwen. “Ik hoop dat ik met de zichtbaarheid die ik krijg, deze boodschap kan echoën, zodat meer mensen de boodschap ontvangen en meewerken aan een betere positie voor vrouwen over de hele wereld”, zegt Niusha.

De finale
Als nominee heeft Niusha, samen met 33 andere nominees van verschillende onderwijsinstellingen, deelgenomen aan de Ambassadors Academy van ECHO. En nu is zij finalist. Dit betekent dat zij donderdag 27 oktober bij de Jury haar pitch mag doen. De winnaars worden gekozen door een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van mevrouw Kathleen Ferrier, voorzitter van de UNESCO commissie. Op dinsdag 6 december vind de uitreiking plaats en wordt de winnaar bekend gemaakt.
Ken je een niet-westerse student die hart heeft voor diversiteit en inclusie, meld die dan aan voor de Echo Award HBO 2023 (via info.di@hu.nl).

 

Vond jij dit interessant? Bekijk wat het Netwerk D&I nog meer te bieden heeft via actueel.

Heb je aan-of-opmerkingen, wil je jouw verhaal kwijt of wil je eens kennismaken? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. We blijven graag in gesprek.

Esmée Ibrahim 

enEnglish