Een Interview met: prof. dr. Helianthe Kort, “Ik besloot een dode kip op te graven.”

De maand maart staat in het teken van het thema vrouwen aan zet. Helianthe Kort, lector aan de Hogeschool Utrecht, zet zich in voor vrouwen binnen de Hogeschool Utrecht. “Mijn drive is altijd geweest dat ik het zodanig wil begrijpen dat ik het kan overdragen aan anderen.”

Kunt u wat meer over uzelf vertellen?

“Ik ben Helianthe Kort en ik ben sinds 2004 werkzaam als lector Technologie voor Zorginnovaties bij de Hogeschool Utrecht. Hiernaast ben ik sinds 2011 aan het werk als deeltijdhoogleraar Building Healthy Environments for Future Users aan de Technische Universiteit Eindhoven. Naast het werk, werk en nog eens werk ben ik moeder en heb ik samen met mijn man vijf kinderen. Eén van mijn grootste hobby’s is sport, ik doe echt van alles! Op het moment fitness ik veel en binnenkort, wanneer het weer lekker weer wordt, ben ik op de golfbaan te vinden

Op de inhoud gericht

Als klein meisje had ik helemaal niet de droom om de positie aan te nemen die ik nu heb. Ik was, en ben, altijd heel gericht op de inhoud. Zo dacht ik bij mijzelf: ‘wat gebeurt er als een kip doodgaat?’ Dit snapte ik niet en mijn ouders legden dit ook niet aan mij uit, maar ik wilde het toch graag weten. Zo besloot ik een dode kip op te graven en te kijken wat daarmee gebeurde. Ik ben dus altijd voor de inhoud gegaan en nooit voor de positie.

Inzetten voor vrouwen

Ik probeer mij altijd in te zetten voor vrouwen binnen de Hogeschool Utrecht, zodat jonge vrouwen een goede positie kunnen krijgen en behouden. Dit doe ik door te kijken naar hun mogelijke carrière stappen. Vrouwen zijn, doordat ze kinderen krijgen, vier maanden écht niet in beeld. En hoewel vrouwen goed presteren, zie je dat hun carrière pad toch achter gaat lopen bij dat van mannen. Ik probeer dan in het gesprek na te gaan hoe raar dit eigenlijk is, maar soms is dat nog lastig.

Toen ik begon met mijn baan als hoogleraar, had ik helemaal niet het idee van: ‘ik ga als donkere vrouw deze positie innemen.’ Ik ben op de inhoud gericht en de baan leek mij gewoon erg interessant. Met de kennis van nu snap ik dat mensen mij toch soms zien als een soort rolmodel. Het mooiste vond ik dat de dochter van mijn beste vriendin naar haar school toeging, met het krantenartikel waarin vermeld stond dat ik hoogleraar was geworden, en met trots zei: ‘kijk. Dit is mijn tante, en zij is hoogleraar!’

Inspirerende vrouwen

Zelf heb ik ook een aantal voorbeelden van vrouwen die ik inspirerend vind. Ten eerste mijn moeder. Helaas is zij al een paar jaar niet meer onder ons, maar zij is wel mijn rolmodel. Daarnaast vind ik Mia Duijnstee inspirerend. Zij was ook lector aan de Hogeschool Utrecht. En als laatste Oprah Winfrey. Hoe zij in het leven staat en hoe zij als donkere vrouw de verbinding heeft kunnen maken tussen de verschillende culturen in Amerika, en tussen arm en rijk, vind ik bijzonder.

Een wijze raad voor de studenten…

Alles is mogelijk! Ga vooral je dromen na. Dit heb ik zelf ook gedaan. Ik krijg vaak te horen ‘dit kan niet en dit is niet mogelijk.’ Maar ik wil niet horen wat niet kan, ik wil horen wat wel kan. Dus als je voor iets wil gaan, ga daar dan volledig voor en probeer daar een weg in te vinden.”

 

Wie zijn voor jou de inspirerende vrouwen binnen de HU? Mail ons via info.di@hu.nl en wie weet zit zij in de volgende interview!

Door Noa Meerwijk

Vond jij dit interessant? Bekijk wat het Netwerk D&I nog meer te bieden heeft via actueel.

Heb je aan-of-opmerkingen, wil je jouw verhaal kwijt of wil je eens kennismaken? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. We blijven graag in gesprek.