Een terugblik: Symposium Polarisatie

Een terugblik: Symposium Polarisatie

17 november was het dan eindelijk zo ver, het Symposium Polarisatie georganiseerd door het Netwerk Diversiteit & Inclusie. Maar waarom dit thema? De maatschappij polariseert. Tegenstellingen worden steeds scherper en men staat regelmatig lijnrecht tegenover elkaar. Het verdragen van ‘de ander’ is soms ver te zoeken. Ook binnen de HU lopen gemoederen soms hoog op. De opkomst was dan ook groot.

9M7A4690

Rijkdom

Het symposium werd geopend met een 800 jaar oud gedicht van de Perzische dichter Saadi Shirazi, voorgedragen door Diversity Officer Elena Valbusa en student Communicatie Niusha Froozesh. Het gedicht ging over menselijkheid en werd voorgedragen in het Nederlands en het oude Perzisch.

Na de opening werd het woord overgedragen aan Jan Bogerd, voorzitter College van Bestuur. Jan Bogerd ging in gesprek met Elena Valbusa en vertelde een verhaal over zijn persoonlijke ervaring met polarisatie. Bogerd: ‘De rijkdom die we binnen de HU in huis hebben, de samenleving ontmoet elkaar hier’. Jan Bogerd laat weten alle opvattingen, links of rechts, conservatief of progressief, te waarderen. Als afsluiting van het interview draagt Elena weer een gedicht voor. ‘Soms denk ik dat kunst een van onze reddingen kan zijn’, volgens Elena Valbusa.

9M7A4766

Sinan Can

Daarna was het tijd voor het gesprek met Sinan Can, journalist en programmamaker voor onder andere Zembla van de VARA.

Sinan werd geïntroduceerd door een fragment van zijn documentaire ‘Breuklijnen’. Emre Çiçek, docent van de opleiding Social Work en aanjager van het Netwerk Diversiteit en Inclusie ging in gesprek met Sinan. Naast de vragen van Emre, zijn er ook een paar mooie vragen uit het publiek. ‘Iets meer liefde en empathie leidt tot minder polarisatie’, zegt Can. Na het gesprek is het tijd voor het avondmaal: pizza’s. Het avondeten is gelijk een moment om bij te praten met iedereen over de eerste indrukken van het Symposium.

9M7A4807
9M7A4821
9M7A4834

Workshop ‘Gevoelige kwesties’

Na de heerlijke pizza’s was het tijd voor de workshop ‘Gevoelige kwesties’. Nadezda Broshuis, docent van de opleiding Social Work opende de workshop. Samen met twee studenten heeft Nadezda de workshop verzorgd. De zaal werd verdeeld in vier groepen. De vier verschillende groepen gingen onder begeleiding van een docent of student met elkaar in gesprek. De docent of student legde een persoonlijk casus voor binnen de groep. Daarna gingen de deelnemers in groepjes uiteen om over de persoonlijke casus te praten aan de hand van een aantal vragen. De deelnemers luisterden naar elkaar met respect en gingen met elkaar de dialoog aan.

Gemist? Bekijk hier de aftermovie

Nog meer?

Lees de reportage van Trajectum! 

 

Vond jij dit interessant? Bekijk wat het Netwerk D&I nog meer te bieden heeft via actueel.

Heb je aan-of-opmerkingen, wil je jouw verhaal kwijt of wil je eens kennismaken? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. We blijven graag in gesprek.

enEnglish