Internationale Dag van Vrouwen en Meisjes in de Wetenschap: 5 film tips!

Internationale Dag van Vrouwen en Meisjes in de Wetenschap: 5 film tips!

Wereldwijd staan mensen op 11 februari stil bij de bijdragen van vrouwen en meisjes aan de wetenschap. De UNESCO en VN Vrouwen vieren de dag door samenwerkingen met nationale regeringen, intergouvernementele organisaties, partners uit het maatschappelijk middenveld, universiteiten en bedrijven om het gezamenlijke doel te bereiken, namelijk de rol van vrouwen en meisjes op wetenschappelijk gebied te bevorderen en degenen die reeds succesvol zijn op dit gebied te huldigen.

Naast dat er nog altijd sprake is van ondervertegenwoordiging van vrouwen in de wetenschap, wordt er te weinig gesproken over vrouwelijke wetenschappers. Denk bijvoorbeeld aan geschiedenisboeken en lessen. Om vandaag te vieren, delen wij graag met jou 5 film tips over vrouwen in de wetenschap!

  1. Code girl (2015)

Deze documentaire belicht jonge vrouwen van 10 tot 18 jaar uit de hele wereld die meedoen aan de Technovation Challenge in Silicon Valley en problemen in hun gemeenschap willen aanpakken met behulp van technologie en de kracht van teamwerk.

  1. Hidden Figures (2016)

Een film over drie vrouwen die een integrale rol hebben gespeeld in de groei en het succes van het Amerikaanse ruimtevaartprogramma bij de NASA, ondanks de vele obstakels waarmee zij werden geconfronteerd.

  1. Jane (2017)

Deze film gaat over Jane Goodall, die zich geduldig integreerde in de gemeenschap van chimpansees die ze bestudeerde en een pionier was in een observatiemethode die ons een nieuw inzicht gaf in wat het betekent om mens te zijn. Zij bewees ook dat vrouwen succesvol konden zijn als wetenschappers in een voorheen door mannen gedomineerde wereld.

  1. Mission Blue (2014)

Deze met een Emmy bekroonde documentaire volgt Dr. Sylvia Earle, een milieudeskundige, oceanograaf en zeebioloog, die op een missie is om een wereldwijd netwerk van beschermde mariene reservaten te creëren.

  1. Picture a scientist (2020)

Een groep vrouwen die het gezicht van de wetenschap veranderen door vrouwelijke pioniers in diverse velden te huldigen en tegelijkertijd de voortdurende uitdagingen van vrouwen in STEM onderwijs en loopbanen te belichten. Deze inspirerende documentaire kan je niet missen!