Op 10 oktober was het zover, de Keti Koti Dialoogtafel vond plaats.
De Keti Koti Dialoogtafel is meer dan alleen een evenement; het is een brug tussen verleden en heden. Het brengt bekenden en onbekenden, mensen van verscheidende generaties en culturen uit verschillende gemeenschappen bij elkaar. De Keti Koti dialoogtafel is een mooi moment om persoonlijke ervaringen en gevoelens met elkaar te delen tijdens het eten van een symbolische maaltijd.
Tijdens de dialoogtafel zijn rituelen nageleefd. Het evenement begon met een ritueel, waarbij deelnemers een stokje in hun mond deden en een bittere smaak proefden, symbolisch voor de bittere smaak van het slavernijverleden. Al snel volgde het openingslied. Het lied bestaat al zeven generaties lang. Tijdens de donkere dagen van de plantagehandel was zingen de enige manier om met elkaar te communiceren. De aanwezigen ervaren het lied als bijzonder en emotioneel. Het herinnert hen aan het bijzondere ritueel en de bittere realiteit.
Het thema van het evenement was “Ken je mij? Wie ken je dan?”. Een van de hoogtepunten van de avond waren gastsprekers met diverse achtergronden. Ze deelden hun ervaring over hun eigen relatie met het slavernijverleden en hoe het hun leven heeft beïnvloed. Tussen de gastsprekers door was er ruimte om vragen te stellen en om hun eigen gevoelens, gedachtes en meningen te delen. De dialoogtafel stimuleert openheid en het delen van emoties. Zo kunnen we gezamenlijk groeien en een rechtvaardiger toekomst creëren.
Een ander opvallend moment tijdens de avond was het luiden van een bel, als eerbetoon aan de zielen die geleden hebben onder de slavernij. Dit symboliseerde het verlangen om rust en erkenning te bieden aan degenen die het leed hebben gedragen.
De Keti Koti dialoogtafel was veel meer dan een eenmalig evenement; het was een stap op weg naar begrip. Het bracht mensen samen, ongeacht hun achtergrond, om te praten over een gemeenschappelijke geschiedenis en een gedeelde toekomst. Het herinnerde ons eraan dat we samen moeten reflecteren, leren en groeien om een meer inclusieve en rechtvaardige samenleving op te bouwen.
Wil jij meedenken voor een van onze volgende evenementen? Heb je vragen of wil je iets kwijt? Mail dan naar info.di@hu.nl en vergeet ons niet op Instagram @netwerkdi Tot gauw!