Living Library

27 september was het eindelijk zo ver. De HU bibliotheek werd een levende bibliotheek met levensechte boeken. Dit jaar is er voor het eerst op de Hogeschool Utrecht een Living Library georganiseerd als onderdeel van het Voel je Thuis Festival. Het evenement werd onder andere geopend door studenttrekker Sjamaani van het Netwerk Diversiteit en Inclusie.

Het concept van de Living Library is van oorsprong een Deens concept en heeft als doel om mensen met elkaar te verbinden. In de Living Library lees je geen boeken, maar mensen. Verschillende soorten mensen met ieder zijn eigen verhaal. Het doel van de Living Library is om mensen te verbinden met elkaar, vooroordelen weg te nemen en in gesprek te gaan met elkaar.

Bij de opening van de Living Library waren ongeveer 25 geïnteresseerde lezers en tien levensechte boeken te lenen. De levensechte mensen bestonden uit: studenten van de Hogeschool, oud-studenten en medewerkers. Ieder “boek” zijn eigen verhaal.

Na de opening, was het dan zo ver. Het lenen kon beginnen! Je kon je inschrijven bij de balie en een keuze maken in welk boek je graag zou willen lezen. Elk boek kon je voor maximaal 20 minuten lenen met een verlening van tien minuten. Op deze manier was het mogelijk om meerdere boeken in een middag te lezen.

Zodra je als lezer een keuze hebt gemaakt, ontmoet je het boek en zoeken jullie een plekje. Het gesprek is alleen tussen lezer en boek. Dit betekent dus dat je in principe een-op-een gesprek voert. In dit gesprek stelt vooral het boek maar zeker ook de lezer zich kwetsbaar en open op. Vandaar dat de vrijwilligers langskomen voordat het boek gelezen wordt, om de spelregels uit te leggen. ‘Boeken en lezers hebben het recht om met respect behandeld te worden, en boeken en lezers hebben het recht om een vraag niet te beantwoorden als zij dat niet willen’ vertelt de vrijwilliger van Living Library. In totaal zijn er vijf rechten van het boek en de lezer, die de vrijwilliger opleest voordat het gesprek begint.

De eerste Living Library van de Hogeschool Utrecht, was een waar succes. De hele middag hing er een fijne sfeer in de HU bibliotheek en kwamen mensen nader tot elkaar. Door naar elkaar te luisteren, vragen te stellen en interesse te tonen in de ander kunnen we onze voordelen onderzoeken en tegengaan. Dit zal uiteindelijk leiden tot meer verbondenheid.

foto’s door: Martijn Bergsma

20220927-DN8A8067
20220927-DN8A8088
20220927-DN8A8090
20220927-DN8A8188

Vond jij dit interessant? Bekijk wat het Netwerk D&I nog meer te bieden heeft via actueel.

Heb je aan-of-opmerkingen, wil je jouw verhaal kwijt of wil je eens kennismaken? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. We blijven graag in gesprek.

 

Esmée Ibrahim