Maandthema: Saamhorigheid

De maand december staat voor het netwerk in het teken van saamhorigheid. Maar wat betekent saamhorigheid nou eigenlijk? En hoe heb je dit gemaakt? We zetten alle belangrijke factoren hieronder voor je op een rijtje!

Samen sta je sterker
In de Van Dale staat saamhorigheid letterlijk omscheven als: “Het bij elkaar horen van (mensen).” Het is een beleving, een gevoel dat je samen kunt ervaren. Saamhorigheid is overal in onze samenleving van toepassing. Denk aan je vriendengroep, jullie voelen je met elkaar verbonden en zijn loyaal aan elkaar. Maar ook op het werk is er sprake van saamhorigheid. Jij en je collega zoeken elkaar vaker op en je vraagt ​​regelmatig hoe het met een ander gaat.

2022-11-30 (1)

6 tips om saamhorigheid te creëren!
We weten nu dat saamhorigheid een belangrijk begrip is in het dagelijks leven. Nu moeten we het nog actief gaan maken. Dat is gegarandeerd gelukt met de volgende tips:

1. Wees oprecht
Eerlijk zijn in contact met anderen is vaak niet de makkelijkste weg, maar vaak wel de beste. Alleen in dat wat je aan anderen laat zien, kan verbinding en intimiteit plaatsvinden. Dat is logisch; wat je verstopt voor een ander, bestaat voor degene niet. En dus is het voor die andere niet mogelijk er een verbinding met te vormen.
Als je vijftig procent van jezelf achterhoudt, kan er dus ook maar voor vijftig procent van je worden vastgehouden. Er kan maar vijftig procent van je gezien, erkend en geaccepteerd worden (Mearaluz, 2016).

2. Vraag een ander hoe het gaat
Om een ​​goede band met elkaar te bouwen, is het belangrijk om regelmatig te vragen hoe het gaat. Op het moment dat het goed zit met de betrouwbaarheid zal een ander ook meer open zijn. Op deze manier kun je er voor elkaar zijn in de mindere tijden en kun je optimaal genieten van de goede tijden. Iedereen heeft iemand nodig.

3. Denk positief
Ga een gesprek met een ander in de overtuiging dat diegene het goed bedoelt. Dit is voornamelijk bij belangrijke gesprekken. Begin je elkaar direct aan te vallen? Dan zorgt dit voor weinig goeds voor de sfeer. Ook voor anderen.

4.Oordeel niet
Door te vragen hoe het gaat, geef je de ander een moment om zijn verhaal kwijt te kunnen. Op het moment dat iemand jou vertelt hoe diegene zich voelt is, het niet aan jou om hierover te oordelen. Luister vooral naar de ander.

5. Toon kwetsbaarheid
We hebben vaak de neiging om onze zwakke punten te verbergen maar juist door het tegenovergestelde te doen creëer je veiligheid. Deze houding zorgt voor een diepere verbinding en meer behulpzaamheid bij de ander.

6. Creëer een ontmoetingsplek
Zeker na de corona tijd hebben we gemerkt dat het belangrijk is om elkaar te blijven zien en spreken. Als medewerkers en studenten elkaar beter leren kennen, is de kans op vriendschap onderling ook meer aanwezig. Ga samen eens een bakje koffie halen of loop een rondje over de campus!

 

Vond jij dit interessant? Bekijk wat het Netwerk D&I nog meer te bieden heeft via actueel.

Heb je aan-of-opmerkingen, wil je jouw verhaal kwijt of wil je eens kennismaken? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. We blijven graag in gesprek.

Shirley Galmo

 

enEnglish