Maandthema: vier de lente!

Maandthema: vier de lente!

Het is april en dat betekent dat de lente weer is begonnen. De dagen worden langer, vogels beginnen te fluiten, de zon gaat weer schijnen en de natuur komt weer tot bloei. Er zijn verschillende manieren om de lente op zijn best te vieren. Eén van die manieren is het ritueel van de bloesem van de Sakura boom in Japan.

Bloesem staat voor lente, een nieuw begin en groeien. Maar de Sakura bloesem in Japan heeft een extra betekenis. Deze bloesem staat voor het leven dat wij niet in de hand hebben. De ene bloesemsoort zal korter stralen dan de ander, en daarom is het heel belangrijk dat we met volle teugen genieten van de bloeiperiode. Deze bloeiperiode wordt dan ook gevierd met de Hanami ceremonie. Tijdens deze ceremonie in Japan viert men de schoonheid van de Sakura bloesem door te picknicken onder de bloesem.

Daarnaast wordt het Ostara natuurfeest gevierd. Dit gebeurt op de datum waar de dag en nacht even lang zijn, dit jaar was dat op 20 maart. Dit feest staat voor balans en de lente die gevierd mag worden. Ostara is de lentegodin. Zij brengt zon, scheppende kracht, creativiteit en de hoop op een nieuw leven en nieuwe ontwikkelingen mee. Na het Ostara natuurfeest duren de dagen langer dan de nachten en zo is de lente officieel begonnen.

Een andere, meer bekende manier om het begin van de lente te vieren, is de lenteschoonmaak. Mensen gaan weer massaal van top tot teen, kamer voor kamer, hun huis grondig poetsen. Ook kledingkasten worden uitgemest en dikke truien en jassen verdwijnen in lades. Je huis weer spic en span maken is niet alleen goed voor de fysieke, maar ook voor de mentale gezondheid. Een opgeruimd huis zorgt namelijk ook voor rust in je hoofd.

Ten slotte viert zowel iedereen de lente door er weer op uit te gaan. Binnen zitten wordt steeds minder aantrekkelijk en de frisse buitenlucht trekt aan. Naast de geur van bloemen in bloei zal de geur van zonnebrand te ruiken zijn als Nederland weer de zon in stapt. Er wordt weer veel gefietst, wandelaars zijn volop te vinden in bossen en parken en de studenten van de Hogeschool Utrecht lopen steeds vaker rond op de Uithof. Hierdoor wordt het steeds gezelliger buiten.

Door de start van de lente, de nieuwe bloeiperiode en de tradities die hieraan verbonden zijn, is ons nieuwe maandthema ook Vier De Lente! Of te wel, vier het leven!

Door Noa Meerwijk

Vond jij dit interessant? Bekijk wat het Netwerk D&I nog meer te bieden heeft via actueel.

Heb je aan-of-opmerkingen, wil je jouw verhaal kwijt of wil je eens kennismaken? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. We blijven graag in gesprek.