Maandthema: vrouwen aan zet

Maandthema: vrouwen aan zet

Nu de maand maart is begonnen, is het een herinnering om de Maand van de Vrouwengeschiedenis te vieren en de prestaties van vrouwen door de geschiedenis heen te erkennen. De Maand van de Vrouwengeschiedenis is een tijd om de geweldige prestaties van vrouwen en de vooruitgang die is geboekt in de strijd voor gendergelijkheid te vieren.

De Maand van de Vrouwengeschiedenis begon in 1981 als “Week van de Vrouwengeschiedenis” en werd na een paar jaar uitgebreid tot de maand maart. De maand werd ingesteld om ons te herinneren aan de belangrijke rol die vrouwen hebben gespeeld in de geschiedenis en de samenleving. Vrouwen hebben door de geschiedenis heen te maken gehad met uitdagingen, obstakels en discriminatie en deze maand is een moment om de mensen te erkennen die hebben gestreden voor vrouwenrechten, gelijkheid en erkenning.

In een wereld die vaak gedomineerd wordt door mannenstemmen, is het belangrijk om het licht te laten schijnen op de vrouwen die een verschil maken op hun vakgebied. Vrouwen zijn lange tijd gemarginaliseerd en over het hoofd gezien in vele aspecten van het leven, van hun vertegenwoordiging op de werkplek tot hun invloed in de politiek en daarbuiten. Maar de laatste jaren groeit het besef dat het belangrijk is de prestaties van vrouwen te erkennen en te vieren en ervoor te zorgen dat hun stem wordt gehoord.

Er zijn vele redenen waarom het essentieel is om het licht te laten schijnen op vrouwen in leidende posities. Om te beginnen is het een kwestie van vertegenwoordiging. Vrouwen zijn historisch gezien ondervertegenwoordigd in machtsposities, en dit gebrek aan zichtbaarheid heeft het voor hen moeilijk gemaakt om hun stempel te drukken en beslissingen te beïnvloeden die het leven van anderen beïnvloeden. Wanneer vrouwen een platform krijgen om te spreken en gehoord te worden, wordt een krachtig signaal afgegeven dat zij in staat zijn een verschil te maken en serieus genomen moeten worden.

Naast vertegenwoordiging is het belangrijk om het licht te laten schijnen op vrouwen in leidinggevende functies omdat het helpt de mythe te ontkrachten dat vrouwen niet in staat zijn machtsposities te bekleden. Dit geldt vooral op traditioneel door mannen gedomineerde gebieden, zoals de politiek en het bedrijfsleven.

Daarom hebben we gekozen voor: Vrouwen aan zet als ons thema voor deze maand. Zowel het belichten van vrouwen in de geschiedenis voor hun grote prestaties als vrouwen tegenwoordig die ons allen inspireren.

Laat ons weten welke vrouwen jou inspireren door contact met ons op te nemen!

Blankenship, A. (2021, March 2). Why It’s Important to Shine a Light on Women in Leadership. Forbes. https://www.forbes.com/sites/alankblankenship/2021/03/02/why-its-important-to-shine-a-light-on-women-in-leadership/?sh=5f5f6d0f6c8d

 

Vond jij dit interessant? Bekijk wat het Netwerk D&I nog meer te bieden heeft via actueel.

Heb je aan-of-opmerkingen, wil je jouw verhaal kwijt of wil je eens kennismaken? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. We blijven graag in gesprek.

 

Niusha Froozesh