Meet & Greet met Cari-Mix

Meet & Greet met Cari-Mix

Vanuit het buitenland naar Nederland komen om hier een studie te volgen, is zeker niet makkelijk. Dat is wat de studenten afgelopen vrijdag duidelijk lieten merken tijdens een bijeenkomst van Cari-Mix.

Doel

Op vrijdag 29 april was de Meet & Greet van Cari-Mix. Studenten van verschillende afkomsten kwamen hierbij samen om te praten over hun ervaringen toen zij voor het eerst in Nederland kwamen. De groep bestaat nu uit studenten afkomstig van Curaçao, Aruba, Suriname en Congo. Volgens Roxy Carolina, voorzitter van Cari-Mix, is het doel van deze groep om steun te zoeken en ervaringen te delen bij mensen die in hetzelfde schuitje zitten als jij. Stel je komt vanuit Aruba naar Nederland om te studeren. Je spreekt de taal wel, maar vloeiend gaat het niet altijd. Familie woont duizenden kilometers verderop en jij woont hier alleen en probeert je een weg te banen in de hectiek van Nederland.

"Iedereen in Nederland is hier altijd zo gehaast en iedereen is hier altijd op tijd."

Cari-Mix is in het leven geroepen door Yvonne Duivenvoorden. Het viel haar op dat buitenlandse studenten soms moeite hebben met de Nederlandse cultuur. Het leek haar een goed idee om deze studenten bij elkaar te brengen. Het kan namelijk best eenzaam zijn om duizenden kilometers van thuis verwijdert te zijn. Op deze manier vormde er een kleine community. Samen organiseren ze bijeenkomsten en ook gezellige activiteiten om elkaar op een leuke manier te leren kennen. Om meer studenten kennis te laten maken met Cari-Mix, is er een Meet & Greet georganiseerd.

Programma

Vanaf half 2 begon de middag en kwamen mensen binnendruppelen. Onder het genot van heerlijke hapjes probeerde iedereen elkaar al een beetje te leren kennen. We begonnen de middag verder met een voorstelronde en een aantal spellen om elkaar nog beter te leren kennen. Er ontstond gelijk een vertrouwde omgeving. Al snel kwam er een gesprek op gang waarbij iedereen zijn ervaringen deelde over zijn eerste jaren hier in Nederland.

"Naar Nederland komen was wel echt een cultuurshock. Vooral aan het weer kan ik nog steeds niet wennen."

Ook minder leuke verhalen werden gedeeld. Zo bleek dat buitenlandse studenten toch nog steeds worden buitengesloten omdat ze de Nederlandse taal niet vlekkeloos kunnen spreken of schrijven. Ook hier vinden de studenten steun bij elkaar en werden er gelijk tips uitgewisseld wat jij dan moet doen.

De middag werd afgesloten met het spel ‘over de streep’. Als er een stelling werd genoemd waar je het mee eens was, liep je over de streep. Hierdoor werd de middag afgesloten met veel gelach en liep iedereen dan ook de deur uit met een grote glimlach.

Meld je aan!

Door deze Meet & Greet is Cari-Mix weer een aantal leden rijker. Kom jij ook uit het buitenland en zoek jij medestudenten die hetzelfde hebben meegemaakt als jij? Stuur dan vooral een mailtje naar:

huculturalmix@hu.nl.

Momenteel hebben ze alleen nog maar Nederlandssprekende studenten, maar ze willen in de toekomst zeker uitbreiden naar studenten die andere talen spreken.

Vond jij dit interessant? Bekijk wat het Netwerk D&I nog meer te bieden heeft via actueel.

Heb je aan-of-opmerkingen, wil je jouw verhaal kwijt of wil je eens kennismaken? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. We blijven graag in gesprek.

 

Marieke Verhulst

enEnglish