Neurodiversiteit: elk brein is uniek

Wat betekent neurodiversiteit? Neurodiversiteit betekent dat elk brein uniek is en dat er verschillen zijn in de werking van het brein, zoals bij autisme, ADHD en dyslexie. Door elk brein als uniek te benaderen ontstaat er meer gelijkwaardigheid. Iedereen heeft namelijk kwaliteiten en uitdagingen. Met het evenement wordt ervoor gezorgd dat meer mensen het begrip, de acceptatie en waardering krijgen voor deze verschillen.

De lunchbijeenkomst

Op 28 november vond de lunchbijeenkomst over neurodiversiteit plaats. Het evenement werd afgetrapt met een uitgebreide lunch. Met wat te eten en te drinken werd de zaal gevuld met zo’n 100 aanwezigen. Tijdens de bijeenkomst over neurodiversiteit kregen medewerkers en studenten van de HU de kans om meer te weten te komen over het onderwerp. Middels twee keynotes en twee interactieve sessies gingen deelnemers het gesprek aan met ervaringsdeskundigen. Ook was er ruimte om vragen te stellen aan een panel, bestaande uit experts en ervaringsdeskundigen. Tot slot konden de aanwezigen met elkaar gaan speeddaten. Op deze manier kon iedereen met elkaar in gesprek gaan over dit onderwerp.

Het doel van het evenement

De gastsprekers Saskia Schepers en Charlotte van Breemen deelden hun verhaal. “Er wordt gestreefdt naar meer awareness en bewustzijn”. Het creëren van een veilige omgeving met de nadruk op het vieren van de waarde van neurodiversiteit speelt een belangrijke rol. “Het werkt voor het ene brein, maar het werkt niet goed voor het andere brein”. Elk brein is uniek en gelijk.

Wil jij meedenken voor een van onze volgende evenementen? Heb je vragen of wil je iets kwijt? Mail dan naar info.di@hu.nl en vergeet ons niet op Instagram @netwerkdi Tot gauw!