Nog steeds hebben mensen uit de LHBTIQA+ gemeenschap te maken met discriminatie, intimidatie en onveilige situaties. Dit gebeurd helaas ook op scholen. Uit solidariteit met dit gemeenschap, wordt er iedere jaar in Nederland, op de tweede vrijdag van december, Paarse Vrijdag gevierd. Ook Hogeschool Utrecht doet mee om studenten en medewerkers uit dit gemeenschap steun te betuigen.
Paars dragen
Op Paarse Vrijdag dragen bondgenoten en iedereen die affiniteit heeft met de LHBTIQA+ gemeenschap paars. Dit jaar wederom was de Hogeschool Utrecht paars gekleurd. Paarse shirts, paarse nagellak, paarse sokken! Was je het vergeten? Geen probleem. Je kon op HL15 en PL101 terecht om jezelf om te toveren in paars met de beschikbaar gestelde materialen.
Paars manifest en panel
Ter gelegenheid van de dag had de GSA een panel gesprek georganiseerd, met als thema; “waar voel jij je veilig?”
Maar eerst werd de paars manifest ondertekend door Eva Reuling, Instituutsdirecteur van People & Business.
Het panel gesprek werd gevoerd door studentaanjager van het netwerk D&I Sjamaani, Tess van Anteros en Sabine van boekenwinkel Savannah Bay. Tijdens het panel was Social Worker Machil Deinum aanwezig voor het geval dat iemand ondersteuning nodig had gezien het onderwerp als zwaar ervaren kon worden.
De panel leden gaven aan dat voor hun veiligheid betekent jezelf kunnen en mogen zijn. Verder werd er aangegeven dat de Hogeschool Utrecht veilig voelt, maar dat er nog altijd te weinig aandacht is voor de queer gemeenschap. Als voorbeeld hiervoor werden casussen benoemd in het onderwijs die vooral hetronormatief zijn.
Wat kan je doen?
Aan het panel werd gevraagd welke kleine dingen iemand kan doen om bij te dragen aan de veiligheid van de LHBTIQA+ gemeenschap. Volgens hen is het belangrijk om elkaar aan te spreken wanneer er onveilige situaties ontstaan. Wees een bondgenoot door daadwerkelijk klaar te staan wanneer het nodig is. Ook werd er aangeraden om informatie te zoeken en het gesprek met elkaar aan te gaan. Het is beter om vragen te stellen dan aannamens te hebben, aldus het panel.
Food for Talk
Aan het einde van de dag was het tijd voor Food for Talk. Hiervoor hadden Podium, HU HOME en de GSA de handen ineen geslagen om te vieren dat iedereen zichzelf mag zijn en zich veilig en geaccepteerd moet kunne voelen, ongeacht hun seksualiteit en/of genderidentiteit.
Er waren kleurrijke, lekkere hapjes en drankjes. Natuurlijk was alles versierd in prachtig paars en regenboogvlaggen. Op iedere tafel stonden er een tal aan vragen gerelateerd aan de LHBTIQA+ gemeenschap. Er werd gepraat, gelachen en gedeeld. Kortom, het was een geslaagd feest!
Vond jij dit interessant? Bekijk wat het Netwerk D&I nog meer te bieden heeft via actueel.
Heb je aan-of-opmerkingen, wil je jouw verhaal kwijt of wil je eens kennismaken? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. We blijven graag in gesprek.
Niusha Froozesh