Ramadan 2022: Zo was de Iftar!

Ramadan 2022: Zo was de Iftar!

Donderdag 21 april was het zover. In het kader van de Ramadan kwamen er ruim 100 studenten en medewerkers van de HU bij elkaar om het vasten te verbreken: Iftar. Ook werden er inclusieve gesprekken gevoerd.

Doel

Het Netwerk D&I en HU Home zijn de organisatoren van de Iftar.

Emre Cicek, aanjager van het Netwerk D&I, gaf ons een presentatie over de Ramadan. Voorafgaand aan de Iftar kreeg Emre vaak de vraag: “Ik doe niet mee aan de Ramadan, mag ik dan wel komen?” Tuurlijk mag dat! Het gaat juist om de bevordering van verbinding en saamhorigheid.

In de presentatie werd er een kleine introductie gegeven tot de vastenmaand: Ramadan. “De maand Ramadan is de vastenmaand voor moslims, waarin zij zich van dageraad tot en met zonsondergang onthouden van eten, drinken en andere lusten.” Maar niet alleen het vasten is van belang tijdens de Ramadan. Net zo belangrijk is om even terug te gaan naar jezelf. Denk aan zelfcontrole, zelfdiscipline en jouw gastvrijheid. Dit doe je uiteraard niet alleen, de Ramadan stimuleert de samenhorigheid van mensen.

Wist je dat: De Moslims hun vasten start tijdens Dageraad (en dus niet bij zonsopkomst)?  Dageraad is de periode van schemering voorafgaand aan zonsopkomst.

9M7A7286

Waarom meedoen?

Zoals eerder genoemd gaat het bij de Ramadan niet alleen om het vasten maar ook om jezelf. Er zitten namelijk ook voordelen verbonden aan het mee doen aan de Ramadan. In deze maand train je jouw wilskracht. Een hele dag zonder eten is lastig dus zul je jezelf onder controle moeten houden om dit vol te kunnen houden. Veel moslims vinden dit de eerste week lastig maar hebben hierna het ritme te pakken. Een ander voordeel is de interactie tussen mensen. De maand Ramadan is een maand waarbij families bij elkaar komen en eens echt de tijd nemen voor elkaar. Denk aan samen koken, samen eten en bidden.

Uiteraard is de Ramadan niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Nadelen van de Ramadan kunnen zijn dat je sneller geïrriteerd raakt of hoofdpijn krijgt. Deze factoren zijn logisch als je op de dag vast. Maar maken de Ramadan niet minder effectief.

Wist je dat: De Ramadan gezond is? Tijdens het vasten verandert het lichaam in een positieve zin. De bloedspiegel wordt beter en je kunt gewicht verliezen. 

Rumi Kunst Instituut

Tijdens de inloop van het event was er ruimte om Arabische Kalligrafie te leren. Hiervoor was Rumi kunst Instituut aanwezig. Je kreeg er een blaadje met het Arabische alfabet en kon dan zo jouw naam leren schrijven. Op deze manier kon iedereen kennis maken met de Arabische schrijftaal.

Wist je dat: De Arabische taal van rechts naar links wordt geschreven (in plaats van van links naar rechts)

Aanwezig

De opkomst was, zoals gehoopt, enorm divers. Er was verschil in studenten en medewerkers maar ook in etniciteit, gender en geloof. Hier was dan ook ruimte voor. Het overgrote deel deed wel mee aan de Ramadan maar een deel ook niet, dit zorgde voor interessante gesprekken.

Er was overal aan gedacht. Voor degene die wilden bidden waren er gebedsruimtes beschikbaar. En om de diverse spirit levend te houden waren er ook twee doventolken, op deze manier was het evenement voor iedereen te volgen.

9M7A7071

Ideeën?

Welke feestdagen moeten volgens jou meer onder de aandacht komen binnen de HU? Laat het ons weten via info.di@hu.nl en wie weet zien we elkaar snel op een door jou bedacht evenement!

 

Vond jij dit interessant? Bekijk wat het Netwerk D&I nog meer te bieden heeft via actueel.

Heb je aan-of-opmerkingen, wil je jouw verhaal kwijt of wil je eens kennismaken? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. We blijven graag in gesprek.

Shirley Galmo

enEnglish